A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság összesen 3 millió forintra bírságolta a hódmezővásárhelyi önkormányzatot és a polgármesteri hivatalt több jogsértés miatt – számolt be a Promenad24.

A Tatár Zoltán korábbi jegyző, Márki-Zay Péter egykori jobbkeze által nyilvánosságra hozott határozat szerint a hatóság megállapította, hogy 2023. május 16-án a polgármester sajtótájékoztatója kapcsán az önkormányzat és a polgármesteri hivatal szándékosan, több ponton is megsértette az általános adatvédelmi rendeletet, a GDPR szabályait, amikor a volt munkavállalók személyes adatait összegyűjtötték, és a sajtó nyilvánossága előtt ismertették. Emlékezetes, Márki-Zay ekkor a rendkívüli közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón a média képviselőinek kiosztott egy részletes listát az önkormányzatnál foglalkoztatott egyes „rokonokról”.

Az önkormányzatot 2,5 millió forint, a polgármesteri hivatalt 500 ezer forint adatvédelmi bírság megfizetésére kötelezte az ügyben eljáró adatvédelmi hatóság. A határozatban elmarasztalták a Vásárhelyi Médiacentrumot is az adatvédelmi rendelet megsértése miatt, de az önkormányzati cégre nem róttak ki pénzbüntetést. A kiszabott bírságot 30 napon belül kell befizetnie a városnak.

Márki-Zay szabálysértésének és mulasztásának az árát vélhetően ismét a vásárhelyi adófizetőkkel fizettetik meg, miközben ez a 3 milliós tétel is súlyos csapás lehet az egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő önkormányzatnak. A napokban arról döntöttek, hogy 8 köztisztviselőt kirúgnak a városházáról, hogy spóroljanak a fizetésükön, olyannyira kiürült a kassza a választási költségvetésből eredő pénzszórás évében.