Uniós támogatással, mintegy félmilliárd forintos beruházással a gyártás és a belső logisztika hatékonyságát növelő fejlesztéseket hajtott végre Szeged határában lévő üzemében a hőszigetelő és biztonsági üvegeket gyártó CE Glass Zrt., ahol nemrég áttértek a négynapos munkahétre.


Varga Gusztáv vezérigazgató a 352 millió forintos támogatással megvalósult beruházás sajtótájékoztatón elmondta, a vállalkozás érzi a gazdaság lassulását. Az elmúlt három évtized tapasztalatai alapján azonban éppen ilyenkor kezdenek fejlesztésekbe, hogy a nehézségeket követő fellendülés idején mindenkit magasabb minőségben, pontosabban tudjanak kiszolgálni. Hozzátette: az elmúlt évek kimagasló eredményei adnak mozgásteret a beruházásokhoz.

A cég által gyártott, kiváló energetikai tulajdonságokkal rendelkező, két- és háromrétegű üvegszerkezetek iránt továbbra is élénk az érdeklődés, de a piacon óvatos kivárás tapasztalható, rendkívül árérzékennyé vált a kereslet – mondta a szakember, hozzátéve, a minőség fenntartása érdekében kulcsfontosságúvá vált a hatékonyság javítása, ezt szolgálták a most lezárult fejlesztések.

Kivált Sándor, a cég fejlesztési vezetőjének helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, olyan belső logisztikai rendszert állítottak üzembe, amely automatizálja az üvegtáblák adagolását a raktárak és a szabászasztalok között. Ezt a gyárbejáráson meg is nézhették az újságírók, bámulatos, ahogy emberi kéz érintése nélkül, automatikusan kerülnek fel az állványokról a szabászasztalra az óriási és súlyos üvegtáblák.

Vásároltak két-két elektromos homlokvillás, illetve gyalogkíséretű targoncát, telepítettek egy több mint 560 tonna teherbírású, modulárisan szervezhető üvegipari állványrendszert is. A három új hidraulikus emelőrendszer pedig lehetővé teszi, hogy a több tíz kilós üvegtáblákat ne kézzel mozgassák a dolgozók. A gyakorlatban ez is nagyon jól funkcionálnak, kesztyű sem kell a munkásoknak, nem érintik ugyanis az üveget

A beruházáshoz kapcsolódva fejlesztették a cég informatikai háttérrendszerét is – tudatta a szakember.

A 2021-ben 134 alkalmazottat foglalkoztató CE Glass Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 7,5 milliárd forint volt, ami bő harmadával haladta meg a 2020-ast. A vállalkozás forgalmának csaknem 40 százaléka származott exportból. A cég 2020-ban 969 millió, 2021-ben 1,519 milliárd forint adózott eredményt ért el. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a cég tavaly 9 milliárd forint fölé növelte nettó árbevételét, bár a bővülés jelentős részét az infláció tette ki, emelkedett az export részaránya is.