Egy friss szakmai felmérés szerint az utolsó helyre került Hódmezővásárhely az élhetőségi rangsorban – írja a promenad24.hu.

Hódmezővásárhely teljesített a legrosszabbul a megyei jogú városok között az Otthon Centrum és a Pénzcentrum friss élhetőségi szakmai rangsorában. Ez azt jelenti, hogy a megyei jogú városok közül jelenleg itt a legrosszabb élni – derült ki a felmérésből, melynek fő tanulsága, hogy bár Márki-Zay Péter, a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje egy országot akart vezetni, még a saját városának működtetésébe is beletörött a bicskája.

Az Otthon Centrum a nemzetközi szakmai trendekhez igazodva állította össze élhetőségi rangsorát. A lista összeállítása során a szakemberek a 20 ezer főnél népesebb városok életminőségi szempontból lényeges mutatószámait vették alapul. Az életminőségi mutató százalékos kifejezéséhez az egészségügyi, oktatási, foglakoztatási és népjóléti mutatókat vetették össze – ismertette a módszertant Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

Ilyenek voltak többek között a gimnáziumi tanulók, a felsőfokú végzettségűek vagy épp a háziorvosok aránya, a foglalkoztatottság mértéke, valamint a településre vándorlók száma. A településeket a különféle mutatókban elért maximális százalékos eredményeik alapján rangsorolták. Jelzésértékű, hogy így elért helyezéseket egyértelműen visszaigazolta az adott településre jelenleg érvényes ingatlanárszint is – írta meg a Pénzcentrum.

A 2023-as élhetőségi rangsor első tizenegy helyén fővárosi kerületek állnak (az élen az I. és az V. kerület), s csak ezután következnek a vidéki városok. A megyei jogú városok között Eger és Veszprém végzett a legelőkelőbb pozícióban, majd a régióközpontok következnek: Győr, Pécs, Miskolc és Székesfehérvár. Hódmezővásárhely bizonyult a legélhetetlenebb megyei jogú városnak. A 83 települést összesítő rangsorban mindössze a 70. helyen szerénykedik.