Csongrád-Csanád vármegye rengeteg értékkel büszkélkedhet. Vármegyénkben található 60 településből 39 településen működik Települési Értéktár Bizottság és további 6 település tervez a jövőben értéktár bizottságot létrehozni. Jelenleg 112 érték gazdagítja vármegyei értéktárunkat.

A vármegye értékeinek tárháza kínálja a lehetőséget a fiatalok tudásának megmérettetésére, így Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata 2024-ben is vetélkedőt hirdetett „Csongrád-Csanád vármegyei értékek” címmel az általános iskolai felső tagozatos és középiskolai korosztályok számára. A vetélkedő az Agrárminisztérium támogatásával, az általa meghirdetett Hungarikum pályázat keretében valósulhat meg.

A vármegyei döntőben személyes megmérettetésre kerül sor, amely végén a két kategória legjobbjai lesznek a végső győztesek. A döntő helyszíne, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, mely mint nemzeti emlékhely és a vármegyei értékek között helyet kapott Feszty-körkép otthona, méltó
környezetként szolgál a vetélkedő döntőjének lebonyolításához. Különböző állomáson a hungarikumok, nemzeti és vármegyei értékek témakörében szerzett ismeretek és játékos feladatok várják őket.

A nyertes csapatok országos döntőben mérettethetik meg magukat.