Az idei évben rekord számú fehérgólya-fióka kapott egyedi jelölést, hiszen soha nem került egy szezonban 1338 fiatal lábára jelölés. Ez a szám az ország 17 vármegyéjében, 248 településen, 443 fészekben jött össze és még nincsenek benne a menhelyekre bekerült, a következő hetekben szabadon bocsátandó, mentett fiókák – tájékoztatta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője hétfőn a Szeged a Mindenem hírportált.

Fotó: Orbán Zoltán

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1974-es megalakulása óta koordinálja az 1908-ban megkezdett hazai madárgyűrűzést, melynek a kezdetek óta része a fehér gólyák fiókáinak jelölése.

A munka 2002-ben kapott nagy lendületet a Tápió-vidékről induló, a lakosság számára meghirdetett Gólya Road Show programmal, ami ma már fehér gólya látványgyűrűzés néven, de az ország nagy részére kiterjedően folyik. A megjelölt fiókák száma 2011-ben érte el először az ezret.

A gólyák – és általában a madarak – gyűrűzése teszi lehetővé az ornitológusok számára, hogy a madarak egyedi azonosítása révén tanulmányozzák a madarak viselkedését. A vonulás útvonalának és időzítésének, a madarak életkorának, a költőhelyválasztásnak, a költési siker, de akár a területhűség vagy a párválasztási szokások pontosabb ismerete az állományok megvédéséhez is alapvető információ.

A fehérgólya-fészkek többsége ma már az elektromos hálózat oszlopain van, így nélkülözhetetlen az áramszolgáltató vállalatok közreműködése, amelyek emelőkosaras járműveket és elektromos szakembereket biztosítanak országszerte az akció sikeres és biztonságos lebonyolításához.

Csongrád-Csanád vármegyében 80 gólyát gyűrűztek meg. Országosan, a legtöbb Nógrád vármegyében volt, itt 87 gólya lett meggyűrűzve.