Akik egy jobb állás reményében szoktak kattintani a Facebookon közzétett hivatkozásokra, most legyenek nagyon óvatosak: a legújabb vírus álláshirdetés képében jelentkezik.

Amint azt a 24.hu megírta, új vírus terjed a közösségi média felületén: az Ov3r_Stealer elnevezésű jelszólopó program célja a számítógépen tárolt jelszavak és azonosítók megszerzése.

A gyanútlan internetezők egy digitális reklámozással kapcsolatos fiókmenedzseri állás reményében kattintanak a részletekért, az állásajánlat azonban nem valódi. A stockfotóval közzétett hirdetésben egy OneDrive-on található PDF-dokumentumra található hivatkozás, amely a szöveg szerint a munka részleteit tartalmazza, valójában azonban egy rosszindulatú fájlt tölt le a felhasználó eszközére. A „pdf2.cpl” nevű fájl ezt követően 90 percenként továbbítja a felhasználó számítógépén vagy mobilján talált információkat egy Telegram botnak, amelyben a csalók az áldozat földrajzi helyzetét és az ellopott adatok összefoglalóját is megtalálják.

A jelszólopó program számos alkalmazásból próbál adatokat ellopni. Többek között a kriptovaluta-pénztárca alkalmazásokban, a webböngészőkben, a böngészőbővítményekben, a csevegőalkalmazásokban és a különböző rendszerappokban tárolt adatainkat szerezhetik meg, ha nem vigyázunk.