Véget ért az idei TermészetLesen adatgyűjtő program – közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.


Elmondta, a Tavaszi természetles akció célja, a télen futó Téli madárleshez és a jelenleg is aktív Fecskeleshez és Gólyaleshez hasonlóan, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. 

Az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések.

Az adatbázisba 1021 felhasználó töltötte fel adatait, 1749 helyszínről (1297 kert és 452park). Többségében kisebb kertekben (0-1 hektár: 1360) zajlottak a megfigyelések, de szép számmal akadtak nagyobb kertek és parkok is (1-5 hektár: 244 és 5 hektárnál nagyobb: 145). Összesen 18 550 megfigyelés érkezett 203 fajról.

Természetesen legnagyobb számban a madarak szerepeltek a fajlistákon, a három leggyakrabban megfigyelt faj a fekete rigó, a széncinege és a házi rozsdafarkú volt. Mivel a lepkék és az emlősök esetében csak hat-hat fajt lehetett választani az adatfeltöltésnél, ezért ezek fajszáma nem lehetett teljes.