A magyar kormány az európai politikában az európai parlamenti választások után is ellenáll a föderalistáknak és annak a globális hullámnak, ami szembe megy a népakarattal – jelentette ki Varga Judit a Nézőpont Intézet csütörtöki budapesti konferenciáján.


Egyben drukkol a szuverenista jobboldalnak – közölte az igazságügyi miniszter a tanácskozáson. A politikus úgy vélekedett, hogy Európát ma nem vezeti senki, illetve nem tudja vezetni senki, vagyis nincs politikai vezetése az EU-nak, főleg az Európai Bizottságnak.
    
Ez azt jelenti, hogy ma nem kormányzati szervezetek (NGO), alapítványok és think tankek mondják meg saját vezetőjük akaratának megfelelően, hogy miként kell vezetni Európát.     Az elmúlt időszakban bizalmi válság jött létre az unió vezetése és a magyar kormány között. Azért, mert a magyar kormány, ellentétben az uniós intézményekkel, azt mondja amit gondol és azt teszi, amit mond. Európa ügyetlen mellékszereplőként botorkál a történelem színpadán, és a migrációs válság óta a polgárok valós igényeitől teljesen elszakadva próbál politizálni. Elégtelenre vizsgázott az intézményrendszer a Covid-válság idején is, majd az orosz-ukrán háború kitörése után az Oroszországra kivetett szankciókkal lábon lőtte magát – sorolta.
    
A miniszter szerint az Európai Parlament (EP) éppen azért kívánja megakadályozni Magyarország uniós elnökségét, mert attól fél, hogy Magyarország számon kéri az uniós intézmények működésképtelenségét.
    
Arról, hogy az EU forrásokat tart vissza Magyarországtól, a politikus hangsúlyozta, hogy az igazságügyi csomag megszavazása után minden adott a források lehívásához. Olyan intézményeket hoztak létre, hogy a magyar jogállamiság példa lehet a többi tagálam előtt – fűzte hozzá Varga Judit.