Az Alkotmánybíróság igazat adott Novák Katalinnak, és egyben megállapította, hogy valóban alkotmánysértő Lázűr János beruházási törvénye. A miniszter nem adja fel.

Bár az Országgyűlés elfogadta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényt, a köztársasági elnök ezt nem írta alá. inkább normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól, kifogásolva azt, hogy Lázár János miniszter rendeleti úton eltérhet az abban foglaltaktól.

Az Alkotmánybíróság megállapította, a jogalkotó a törvényben általános jellegű felhatalmazást adott a törvény szabályaitól való eltérésre. Nem beazonosítható, pontosan mely szabályok alól, milyen feltételek mentén engedne eltérést, így a miniszteri hatáskör teljes terjedelme és korlátai nem kellően tisztázottak, a polgárok számára nem megismerhetők, nem kiszámíthatók.

Az Alkotmánybíróság szerint az ilyen felhatalmazó rendelkezés az Alaptörvénnyel ellentétes jogalkotási lehetőséget teremt, ezért  megállapította, hogy a támadott rendelkezések alaptörvény-ellenesek, így a törvény nem hirdethető ki.

Lázár János kitart amellett, hogy új állami beruházási rendszert kell létrehozni

Az Alkotmánybíróság döntése nem befolyásolja a kormány törekvéseit, amellyel teljesen új állami beruházási rendszert kíván létrehozni – írta csütörtökön közösségi oldalán Lázár János.

Az építési és közlekedési miniszter hozzátette: megfontolják az Alkotmánybíróság döntését, amely szerint az állami beruházások rendjéről szóló törvény néhány pontban alkotmányellenes. A törvényt így egyelőre nem lehet kihirdetni.

A vásárhelyi és a makói térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: harminc év után eljött az ideje, hogy a magyarok munkájából magyarok haszna legyen.

Emlékeztetett: az elmúlt egy évben sokan próbálták a törvényt jogi, üzleti vagy éppen politikai megfontolásból gáncsolni, azonban sem a mostani döntés, sem a következő hetek és hónapok nem téríthetik el céljától, hogy Magyarországon az adófizetők pénzéből sokkal jobban, sokkal jobbat és sokkal tisztességesebben lehessen építeni.