Az ORFK-OBB (Országos Rendőr-főkapitányság-Országos Balesetmegelőzési Bizottság), a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. és az MKIF (Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) egyesítették erőiket az egyedi gyermekközpontú oktatási élmények és az útbiztonság elősegítése érdekében. Az izgalmas partneri együttműködés célja, hogy a gyerekek játékos környezetben sajátíthassák el a biztonságos közlekedés alapjait minél fiatalabb életkorban, elősegítve, hogy a jövő generációja felelősségteljesen vegyen részt majd a közlekedésben.

Az új városrésszel szintet lép a biztonságos közlekedés oktatása. Az állomás első része az ORFK-OBB-HUMDA- KRESZ- Oktatóközpont, ahol a gyerekeknek először elméleti KRESZ vizsgát kell tenniük. Az itt megszerzett tudás után következik az izgalmas rész, ahol egy egyedi technológiával felszerelt, igazi autóban tesztelhetik „vezetési képességeiket” különböző forgalmi helyzetekben. A fő cél az, hogy a gyerekek ne csak a közlekedés szabályait ismerjék meg, hanem a vezetési élményen keresztül tanulhassák meg azok alkalmazását, egyedi módon készítve fel őket a közúti kihívásokra. A sikeres gyakorlati vizsga után a kis sofőrök névre szóló jogosítvánnyal büszkélkedhetnek, amely egy élménydús és tanulságos utazás első lépéseit jelenti a biztonságos közlekedés világában.

„A biztonságos közlekedéssel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a fiatal korosztály, akik eleinte gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ők a jövő közlekedői, rajtuk keresztül tudunk javulást elérni a következő évtizedekben. A HUMDA kiemelt célja a súlyos és halálos kimenetelű közlekedési balesetek számának radikális csökkentése, ezért az óvodásokra és az általános iskolásokra kiemelt figyelmet fordítunk. Ennek a munkának fontos eleme a társadalom széleskörű, szemléletformáló edukációja, amely a nemzetközi jó gyakorlatok megismerésével és átvételével, innovatív technológiák bevonásával, valamint az Európai Unió és az ENSZ balesetmegelőzési irányelveinek figyelembevételével történik. Meggyőződésünk, hogy a HUMDA, az ORFK-OBB, az MKIF és a MiniPolisz közösen eredményesen tudja megvalósítani ezeket a célokat” – nyilatkozta Lázár László, a HUMDA kommunikációs vezetője.

A biztonságos közlekedés alapja a biztonságos út. Az interaktív edukációs program a közlekedésbiztonság szabályain kívül kitér az utak karbantartására és lezárásaira is, hangsúlyozva ezek fontosságát. A résztvevő gyerekek megtudhatják, hogyan kell helyesen reagálni különféle kihívásokra.

Az MKIF Stand egy szórakoztató és tanulságos kaland a 3-12 éves korosztálynak, ahol a gyerekek nemcsak az autópálya Mérnökségein folyó munkákkal ismerkedhetnek meg, hanem felelős és tudatos kis közlekedőkké is válhatnak a közlekedésbiztonsági kvíznek köszönhetően.

„Az MKIF Zrt. kiemelt hangsúlyt fektet az edukációra. A tavalyi évben indított ’BE SAFE’, ’NEM KISPÁLYÁS’ és ’MEGÁLL AZ ÉSZ’ sorozataink mellett nyitottunk a gyerekek felé is, több iskolában tartottunk pályaorientációs napot, illetve számos osztály látogatott el Mérnökségeinkre. Minden alkalommal közlekedés biztonsági képzést is kaptak, mert fontos időben elkezdeni az ő oktatásukat is, hiszen ők a jövő sofőrjei. Ezért is örülünk nagyon ennek az együttműködésnek, amely a MiniPoliszban valósulhatott meg.” – nyilatkozta Szimicsku László, az MKIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

Az együttműködés egyértelműen mutatja, hogy a szórakozás és oktatás kéz a kézben járhat.

Az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője, az ORFK-OBB ügyvezető elnöke, Óberling József r. ezredes szerint: „A biztonságos közlekedéshez szükséges megfelelő attitűd kialakítását a lehető legkorábban el kell kezdeni azért, hogy mire a felnövekvő nemzedék birtokába jogosítvány kerül, már „ereiben csörgedezzen” a felelősségteljes és kulturált, a többi közlekedőre egyenrangú partnerként tekintő magatartásforma. Gyermekek számára a játékok világa a legvonzóbb, a MiniPolisz interaktív játékain keresztül észrevétlenül épülnek be az ismeretek a gyermeki tudatba, melyek a későbbiekben akár az életüket is megmenthetik a közlekedés során.”

„Ez a kooperáció egyedi lehetőséget teremt a gyermekek számára a közlekedés világának felfedezésére és a biztonságos vezetés elsajátítására a MiniPolisztól már megszokott játékos környezetben.” – mondta a MiniPolisz tulajdonos-ügyvezetője, Máté Xénia.