Több mint 160 ezer magyarországi és külhoni diák vett részt a nemzetpolitikai államtitkárság szervezésében zajló Határtalanul középiskolai vetélkedőn, amelynek nagydöntőjét szerdán tartották.

Az államtitkárság az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a több héten át tartó versenyen a résztvevők – magyarországi és külhoni középiskolások – számos témakörben, így a magyar kultúra, történelem, néprajz, földrajz területén, valamint a magyarságot érintő kérdésekben mérték össze tudásukat.

A verseny idei résztvevőinek száma minden rekordot megdöntött: több mint 160 ezer diák kapcsolódott be a játékba. A döntőbe 37 csapat jutott, 18 Magyarországról, 19 pedig a határon túlról.

Az online nagydöntő résztvevőit köszöntve Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára azt mondta: túlzás nélkül kijelenthető, hogy a Határtalanul! program és a Határtalanul középiskolai vetélkedő mára az egyik legfontosabb nemzetpolitikai program. Nemcsak élmény, nemcsak vetélkedő, hanem a nemzeti összetartozást erősítő közösségkovácsoló erő, amelynek köszönhetően egyre javulnak a kapcsolatok a magyarországi és a határon túli fiatalok között – fogalmazott.

Az államtitkár gratulált minden döntős csapatnak, és arra kérte a fiatalokat, hogy a verseny lezárulta után is őrizzék meg a játék során kialakult kapcsolatokat, barátságokat.

A vetélkedő első helyezettje holtversenyben a budapesti Eötvös József Gimnázium 10. b. osztálya és a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium 11. k. osztálya lett. A második helyen a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata, a harmadik helyen pedig a Beregszászi Bethlen Gábor Líceum osztálya végzett.