Szombaton indul az online árfigyelő rendszer, ami lehetővé teszi, hogy a vevők összehasonlítsák a nagyobb boltláncok árait. Az élelmiszerárstopot augusztus 1-ig meghosszabbították, de akkortól már 15 százalékkal kell csökkenteni a kötelező akciókban megvásárolható termékek árát. A kormány számításai szerint ezek az intézkedések jelentősen gyorsítják az infláció csökkenését.

A június elsején elindított kötelező akciók sikerét mutatja, hogy a boltokban azóta is egymást érik az árleszállítások, és nemcsak a kötelezően előírt húsz termék árát viszik lejjebb. Elemzők szerint ez az intézkedés is hozzájárul az infláció mérséklődéséhez.

Sőt, a következő hónapokban még látványosabb lehet a pénzromlás fékeződése, aminek a hajtómotorja már az az online árfigyelő rendszer lehet.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint összesen 61 termék kerül a hamarosan induló online árfigyelő rendszerbe. A rendeletben részletesen megjelenik a termékkategóriákra vonatkozóan meghatározott bruttó eladási ár, amely lehet dobozár, darabár vagy csomagár, de megtalálható az árfigyelő rendszerbe bevont élelmiszer-termékcsoport megnevezése is.

Július egyébként az élelmiszerár-stop utolsó hónapja, hiszen augusztus elsejétől a kormány megszünteti ezt az intézkedést. Az indoklás szerint ugyanis nyáron már érezhetően kisebb lesz az infláció.

„Az árstopok hatékony eszközt jelentettek az infláció elleni küzdelemben, a jelenlegi előrejelzések szerint – és nem csupán a kormány előrejelzését jelenti, hanem a jegybank, sőt gazdasági szakértők előrejelzését is – augusztusban jelentős csökkenés következik be az inflációban. Augusztusra 15 százalék körüli inflációt várunk” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Az élelmiszerek ársapkájának megszűnésével párhuzamosan a kormány 10-ről 15 százalékra emeli a kötelező akciózás mértékét.

Ennek az intézkedésnek az a lényege, hogy a boltoknak a heti akciózási időszakot megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árat kell 15 százalékkal csökkenteniük.

„Ugyanez a 15 százalék vonatkozik majd – kicsit más számítási rendszer alapján – de az árstopos termékekre is” – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1-en.

Mivel az árstopos termékeknél nem lehet a legalacsonyabb árat figyelembe venni, hiszen az az árstopos ár volt, ezért ebben az esetben a bruttó beszállítói árat veszik alapul, és ezt kell a boltoknak 15 százalékkal csökkenteni. Így az ársapka megszűnése után is marad ezeknél az élelmiszereknél egy fék, ami gátolja majd az áremelkedést. Szentkirályi Alexandra arról is beszélt: abban bíznak, hogy a kötelező akciózás mellett az online árfigyelő rendszer is jelentős segítséget nyújt majd a vásárlóknak.

„Azt tapasztaltam, most már több bolt látogatása során is, hogy nemcsak a 10 százalékos akciót vetik be a boltok, hanem bőven alákínálnak. Tehát van egy árverseny a boltok részéről és elkezdődött a vásárlókért való küzdelem, ami természetesen a vásárlóknak, a fogyasztóknak jó, mert alacsonyabb árakkal találkoznak” – tette hozzá.

Elemzők szerint az alacsonyabb árak egyrészt lejjebb viszik az inflációt, ugyanakkor erősítik a fogyasztást is, ami pedig növeli a GDP-t.

Forrás: hirado.hu