Esztergomban 2023. szeptember 1-jétől a Volánbusz helyi járatain is felhasználhatók az ország- és a Komárom-Esztergom vármegyebérletetek. A tanévkezdéstől az utazók nemcsak a helyközi autóbuszjáratokon, de a helyi buszokon is igénybe vehetik a májustól bevezetett új bérleteket, azaz újabb településen valósul meg a teljes tarifaközösség – tájékoztatta a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága pénteken a Szeged a Mindenem hírportált.

Esztergomban tavaly csaknem elérte a hatmilliót az utazások száma, mintegy 22 ezer helyi járat szállította az utasokat 2022-ben. Idén az első hét hónapban több mint 3,5 millió utazás során vették igénybe a járatokat. A helyi állományt 3 darab Lion’City A21 típusú, 9 éves, alacsony padlós, légkondicionált autóbusz alkotja. A Volánbusz 2023. június 17-től új buszhálózatot és menetrendet is bevezetett a településen, melynek eredményeként az autóbuszjáratok a településen belül új útvonalakon is elérhetővé váltak, a helyi és helyközi rendszer pedig a korábbinál jobban egészíti ki egymást és a vasúti közlekedést.

Hogyan működik majd?

Az esztergomi helyi közlekedésben részt vevő autóbuszok alapvetően rendelkeznek ún. validátorral, azaz az ország- és vármegyebérletek érvényesítésére szolgáló készülékkel, ezért az utasoknak ugyanúgy le kell olvastatni a validátorral az ország- vagy Komárom-Esztergom vármegyebérletüket, mint a helyközi utazás során. Mellé azt a személyazonosító igazolványt is be kell mutatniuk, amelynek a számát megadták a bérletváltáskor.