Szélsőséges időjárási helyzetben is sikerült megvédeni az emberek életét és vagyonát – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, méltatva a hétvégi viharkárok elleni védekezés gyorsaságát.

MTI/Máthé Zoltán

Rétvári Bence a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón köszönetet mondva a védekezésben résztvevőknek jelezte: egy hétvége alatt egy havi csapadékmennyiség hullott le az ország nagy részén.
    
Az elmúlt évek fejlesztései, az árvízvédelmi beruházások, a gátak megerősítései és a katasztrófavédelem számára új felszerelések biztosítása nagy segítséget jelentettek abban, hogy meg tudták védeni az embereket – hangsúlyozta az államtitkár.
    
Rétvári Bence közölte: az állam felkészült a rendkívüli helyzetekre, a költségvetésben 2,6 milliárd forintos vis maior keret áll rendelkezésre, amelyre az önkormányzatok a káreseménytől számított hét napon belül tudják benyújtani az igényeket.
    
György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy a katasztrófavédelemmel való folyamatos kapcsolattartás alapján sem a vármegyékben, sem a fővárosban nem állt elő olyan helyzet, hogy védelmi bizottsági ülést kelljen összehívni.
    
Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója ismertette: a katasztrófavédelemhez a viharos időjárás miatt 7595 bejelentés érkezett, ezek közül 5491 volt beavatkozást igénylő.
    
Hozzátette: a feladatokat a tömeges eseménykezelési protokoll szerint priorizálták, kedd reggel még 377 esemény felszámolása volt folyamatban jellemzően a fővárosban, de a nap végéig ezeket is elvégzik.
    
A káresetek közül 3021 Budapesten volt, ezt követi Pest vármegye 846 eseménnyel, de Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyékben is sok munkát adtak a viharok a katasztrófavédelemnek – sorolta. A károk elhárítása érdekében a viharok által kevésbé érintett területekről gépjárműveket vezényeltek át a főváros és Pest vármegye területére.
    
A munka jelentős részét fakidőlések, épületrongálódások és vízbetörések adták, hét vármegyében és a fővárosban 32 településen 271 épület károsodott. Ezek közül négy ingatlan lakhatatlanná vált, amelyekből 11 embert kellett kitelepíteni és ideiglenes elhelyezésükről gondoskodni rokonoknál, önkormányzati ingatlanokban – mondta.
    
A vihar miatt 77 426 fogyasztási helyen volt különböző mértékű áramkimaradás, ezeket az áramszolgáltatókkal közösen maradéktalanul felszámoltak – jelezte.