Az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte a kormány a július 3. és július 7. közötti időszakra. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes erről szóló levele a parlamenti honlapon olvasható.

A dokumentum szerint a kormány tíz törvényjavaslat – köztük a jövő évi költségvetés és a pedagógusok új életpályájáról szóló indítvány – “mielőbbi elfogadása, illetve az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárása miatt” tartja szükségesnek a rendkívüli ülés összehívását.

A levélben Semjén Zsolt hangsúlyozza: a szavazások az őszi ülésszakra halasztása “fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve a döntések végrehajtásának előkészítésének kitolódása számos problémát okozhat a jogalkalmazásban.”

A 2024-es költségvetési törvényjavaslat és a pedagógusok új életpályájáról szóló indítvány mellett a kormány tárgyalná a jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslatot, az állami építési beruházások rendjéről szóló indítványt, a szerencsejáték szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggő, valamint egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Ugyancsak napirendre vennék a helyi adókról szóló törvény módosítását, a nemzetiségek jogairól szóló törvény, valamint a választási eljárásról szóló törvény módosítását, a légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról szóló indítványt, a bányászatról szóló törvény, valamint a földgázellátásról szóló törvény módosítását, és a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló javaslatot is.

A parlament honlapja szerint a házbizottság csütörtökön ül össze.