A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, az Őszentsége Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára – tájékoztatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, a Szeged a mindenem hírportált.


Az április 29-én (szombaton) a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre érvényes belépővel rendelkezők, az azt igazoló regisztrációt felmutatva már április 28-án (pénteken) 12 órától megkezdhetik díjmentesen a Budapestre történő utazásukat.

A díjmentesség a MÁV-START és a GYSEV menetrendszerinti vonatjáratain a másodosztályú kocsikra érvényes. Az esetlegesen szükséges felárat (InterCity), illetve első osztály igénybe vétele esetén az első- és másodosztály közötti különbözetet meg kell fizetni. A díjmentes utazáshoz nem szükséges regisztrációs jegy váltása.

A MÁV-HÉV menetrendszerinti járatainak és a Volánbusz agglomerációs járatainak („kék” buszok) Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain, valamint a Volánbusz, a Weekendbus, a G-Busline Kft., a Trans-Tour’90 Kft. és a Trans-Vonal Kft. menetrendszerinti helyközi járatain is díjmentes lesz az utazás, amelyhez nem szükséges menetjegy váltása. Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járat igénybevétele esetén azonban a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani.

Április 30-án (vasárnap) a Kossuth téri pápai szentmisére várhatóan sokan utaznak Budapestre. Az utazás megkönnyebbítése érdekében mentesítő vonatok, illetve egyes vonatok hosszabb viszonylatban közlekednek vasárnap. A MÁV-START 1500 kárpátaljai fiatal utazását is biztosítja Budapestre, a Kossuth téri pápai misére.

A MÁV-START amennyiben szükséges – a lehetőségek felhasználásával – több kocsival indítja a távolsági vonatokat, az alábbi kiemelt viszonylatokban pedig mentesítő vonatok is közlekednek a főváros felé:

Budapest—Székesfehérvár―Szombathely vonal:

Szombathelyről a Déli pályaudvarra 3:07-kor mentesítő vonat indul, a Déli pályaudvarra 6:54-kor érkezik meg, Ajkáig minden állomáson és megállóhelyen megáll. Ajkától csak Veszprém, Hajmáskér, Pétfürdő, Várpalota, Székesfehérvár és Budapest-Kelenföld állomáson áll meg.

Egy hajnali személyvonat Celldömölk helyett meghosszabbított útvonalon, Szombathelytől közlekedik 3:57-es indulással, a Déli pályaudvarra 7:24-kor érkezik meg. Szombathely és Celldömölk között minden állomáson és megállóhelyen megáll, Celldömölktől változatlanul a 9009-es számú személyvonat megállási rendje szerint közlekedik.

Budapest—Pusztaszabolcs—Dombóvár—Pécs, illetve Kaposvár vonal:

·A 18019-es számú Dombóvár—Pusztaszabolcs közötti személyvonat meghosszabbított útvonalon közlekedik, Pécsről indul 2:55-kor, Dombóváron és Pusztaszabolcson át a Déli pályaudvarig közlekedik, ahová 6:44-kor fut be. Pécs és Pusztaszabolcs között minden állomáson és megállóhelyen megáll, Dombóvár és Pusztaszabolcs között az eredeti menetrendje szerint közlekedik, Pusztaszabolcstól Iváncsa, Százhalombatta, Érd felső és Budapest-Kelenföld állomáson áll meg.

·Kaposvárról Dombóvárra személyvonat indul 3:35-kor, ahová 4:04-kor érkezik meg, csak Kaposszentjakab, Nagyberki és Dombóvár alsó állomáson áll meg. Dombóváron a vonatot egyesítik a 18019-es számú Pécsről érkező és a Déli pályaudvarra továbbinduló vonattal.

Budapest-Nyugati—Szolnok—Debrecen—Nyíregyháza vonal:

·A 6029-es Cívis InterRégió meghosszabbított útvonalon közlekedik, Nyíregyházáról indul 3:44-kor, a Nyugati pályaudvarra 7:32-kor érkezik. Nyíregyháza—Debrecen között minden állomáson és megállóhelyen megáll, Debrecentől változatlan megállási renddel közlekedik.

Budapest-Keleti―Szolnok―Békéscsaba vonal:

Mentesítő vonat közlekedik Békéscsaba—Szolnok—Budapest-Keleti pályaudvar között. Békéscsabáról 4:45-kor indul, a Keleti pályaudvarra 7:15-kor érkezik, Mezőberény, Gyoma, Mezőtúr és Szolnok állomáson áll meg.