Orbán Viktor szerint a Rheinmetall legújabb harckocsija, a KF51 Párduc lehet a Kárpátok új nagymacskája.

Kép: panczelosok.hu

Hiúzt gyártunk, Leopardot veszünk, és beszálltunk a Párduc fejlesztésébe – válaszolta Orbán Viktor a TikTok-csatornáján arra a kérdésre, hogy a Hiúz vagy a Leopárd lesz-e a Kárpátok nagymacskája.

A miniszterelnök kedd esti, legújabb videójában még azt is hozzátette: „Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc.”

A kormányfő videója egy találgatásnak vet véget, amely a KF41 Lynxet, azaz a Hiúz gyalogsági harcjárműveket gyártó zalaegerszegi Rheinmetall-gyár múlt heti átadása után kelt lábra. A német–magyar vegyesvállalat ünnepélyes gyárindító eseményén látható volt a KF51 Panther, a Párduc néven ismert új, még fejlesztés alatt álló harckocsi – erről adott exkluzív beszámolót a Pánczélosok.hu Facebook-oldala.

A Rheinmetall Landsystem tankja jelenleg még fejlesztés alatt van, nem érett a sorozatgyártásra. A tavalyi bemutatkozása óta azonban kiderült pár részlet a szupertankról.

A Leopard 2-es családhoz képest is jobban digitalizált rendszerről van szó, egyes leírások szerint a személyzet elhelyezése olyan, mintha egy űrhajóban ülne. A Leopardokból már ismert 120 milliméteres harckocsilöveget egy új, nagyobb űrméretű, 130 milliméteres fegyver váltja fel. A nagyobb lőszerek – főleg a hosszuk és súlyuk – miatt automata töltőrendszerre térne át a gyártó a NATO-ban elterjedt kézivel szemben. Ez nem ismeretlen a magyar katonák előtt, hiszen minden szovjet-orosz hatckocsi a T–64-től kezdev, így a honvédségben szólgáló T–72-esk is automata páncéltörő ágyúval készülnek.

A már meglévő és még érkező Leopard 2 A4HU és A7HU-hoz képest az automata ágyú miatt a személyzet munkaterhe jelentősen csökken, egyes információk szerint a töltőkezelő elhagyása miatt felszabadult helyre egy drónkezelő kerül.

Más források szerint a plusz helyre a kötelékparancsnok is ülhet, aki az alegységek harcát hangolja össze. Mind a két információt alátámasztani látszik, hogy több, moduláris eszközök rögzítését, beépítést lehetővé tevő helyet alakítottak ki az áramvonalazott tornyon. Többek között egy négy indítóállásos felderítő és támadó drónokat, úgynevezett církáló lőszereket tartalmazó konténert, amivel nagyban megnő a tank felderítő és csapásmérő képessége.

A Rheinmetall szorosan együttműködik a magyar kormánnyal és magyar vállalatokkal, hiszen zalaegerszegi gyárukban gyártják a már említett Hiúz gyalogsági harcjárművet, amely kategóriájának legújabb, egyben legmodernebb tagja a világon, Várpalotán több négyzetkilométeren lőszer- és robbanóanyaggyár épül, Budapesten szoftverfejlesztő központ van, míg Szegeden a hidrogén és elektromos hajtásláncokhoz gyártanak majd alkatrészeket. A legújabb együttműködésben pedig szintén hazánkban fogják gyártani a Rheinmetall és az izraeli UVision cég cirkálólőszereit, kamikaze drónjait, amelyek a Magyar Honvédséghez kerülnek.

A KF51 Panther kapcsán a Rheinmetall a miniszterelnöki TikTok-videót megelőzően röviden csak annyit közöltek, hogy globális ellátási láncokat fognak hasznosítani a harcjármű fejlesztéséhez, és hogy a gyártásba bevonják majd azokat az országokat is, amelyek rendszeresíteni tervezik a harckocsitípust. Jelenleg még egy tankfejlesztés folyik Európában, az EMBT, itt a Leopard-alvázakat gyártó Krauss-Maffei Wegman a francia Nexterrel közösen a KNDS hadiipari egyesülésen keresztül próbálja a német páncélos alvázát az automata töltős harckocsiágyúval felszerelt Leclerc tank tornyával párosítani – foglalja össze a Magyar Nemzet.