A Koraszülöttekért Országos Egyesületnek (KORE) köszönhetően Magyarországon is november 17-én tartják a koraszülöttek világnapját. A tavalyi jubileumi, 10. év után ismét nagy dobásra készül a KORE, hogy minél szélesebb körben felhívhassák erre az ügyre a figyelmet, hiszen hazánkban csaknem minden tizedik gyermek koraszüléssel lát napvilágot.

Magyarországon minden 10. gyermek koraszülöttként jön a világra, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) alapítónak gyerekei is így születtek. Saját traumáikból felocsúdva hosszú évek munkájával, és az egészségügyi dolgozókkal való folyamatos együttműködéssel elérték, hogy a koraszülöttek gondozása már a kezdetektől a szülök bevonásával történjen a Koraszülött Intenzív Osztályokon. Rendkívül fontosnak tartják azonban, hogy a koraszülöttek ügye ne rekedjen meg az érintettek zárt burkában és minél többen tudjanak arról, hogy milyen kihívások közt kezdi életét társadalmunk jelentős hányada, valamint milyen nehézségekkel kell megküzdeniük az ő szüleiknek, családjuknak és az őket nagybetűs életbe engedő egészségügyi dolgozóknak.

Ezért elindították a „Lila nap” című országos kampányunkat, melyhez cégek, intézmények, civil szervezetek és magánszemélyek is könnyen csatlakozhatnak. Ehhez nem kell mást tenniük, mint hogy egy napra, november 17-én, a koraszülöttek világnapján a rendelkezésükre álló online vagy offline felületeken lila színre váltanak. A lehetőségek tárháza végtelen: legyen szó lilára kivilágított épületről, a cégek, magánszemélyek közösségi oldalain a profil- vagy borítóképek cseréjéről, de akár egy lila kiegészítő, ruhadarab használatáról, lila péksütemény vagy bármilyen más termék készítésén át csak a képzelet szabhat határt a csatlakozók ötleteinek.

A cél, hogy aznap lila színbe boruljon az ország: ezzel is azt szeretné érzékeltetni a Koraszülöttekért Országos Egyesület, hogy a koraszülöttség és a koraszülött gyerekek gondozása a létezés minden aspektusának más színezetet ad az érintett családok és az egészségügyi dolgozók számára az év 365 napjában.