Nemzetközi szerződések mellett a konzuli védelemről szóló törvény módosítását, valamint három igazságügyi tárgyú törvényjavaslatot is megvitat kedden az Országgyűlés.

A parlamenti honlapon olvasható napirend szerint az ülés 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.

Tárgyalnak két nemzetközi szerződés kihirdetéséről: a Magyarország és az Egyesült Királyság közötti, a minősített adatok védelméről szóló egyezményről, valamint a Magyarország és az Üzbég Köztársaság közötti légi közlekedési megállapodásról.

A parlament megvitatja az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítását, amely egyebek mellett a közösségi autóbérlő rendszerekkel kapcsolatban tartalmaz változtatásokat a parkolással, illetve az ezen cégeknek nyújtott, a helyi lakosokéval megegyező kedvezményekkel összefüggésben.

Általános vita lesz a konzuli védelemről szóló törvény módosításáról, miszerint a tiszteletbeli konzul kinevezéséhez feltétel lesz a büntetlen előélet igazolásán túl az, hogy nemzetbiztonsági kockázat sem merülhet fel a konzullal kapcsolatban.

Három igazságügyi tárgyú törvényjavaslat is szerepel a napirenden.

Az igazságügyi tárgyú törvények módosítása a tiltott szerencsejáték-szervezőkkel szembeni fellépést tenné hatékonyabbá, valamint jelentősen emelné a fogyasztóvédelmi bírságokat, nagyobb cégek esetében az alsó határt 15 ezerről egymillió forintra, a felső határt bizonyos esetekben hárommilliárd forintra.

Az egyes agrártárgyú törvények deregulációs szempontú módosítása több mint egy tucat jogszabályon változtatna, egyebek mellett a vízgazdálkodási, a természetvédelmi, a vetőmag- és a termőföld védelméről szóló törvényen.

Az Országgyűlés tárgyalja a büntetőjogi tárgyú és ehhez kapcsolódóan egyéb törvények módosítását. Az előterjesztés átülteti a magyar jogba a gyógyszerhamisítás uniós fogalmát, tartalmaz rendelkezéseket a szabadságvesztésre ítéltek új besorolási rendszerével kapcsolatban, valamint a büntetőeljárás hatékonyságával összefüggésben.