A migráció a szuverenitás olyan mértékű elvonása az uniós tagállamtól, amelyet Magyarország nem tud elfogadni – fogalmazott a Rétvári Bence az M1-en. A Belügyminisztérium államtitkára kiemelte: 2015 óta több millió ember jutott be illegálisan Nyugat-Európába, Brüsszel pedig most próbálkozik a migránsok szétosztásával. Hozzátette, csaknem harmincezer embert befogadó migránsgettót kellene létrehozni Magyarországon, de a kormány erre nem hajlandó.

Forrás és kép: Hirado.hu

A déli határ mentén élő lakosok életét már nyolc éve folyamatosan megnehezítik az illegális bevándorlók. A helyzet pedig egyre súlyosbodik. A migránsok az utóbbi időben felfegyverezték magukat, gyakran már a rendőrökre is rátámadnak, utcákon vagy az ott élők kertjében is lövöldöznek.

„Ilyenkor nagyobb számban jelennek meg a rendőrök egy adott helyszínen, ebben az esetben a belgrádi buszpályaudvar környékén, ott tartózkodik ugyanis a legtöbb illegális bevándorló a szerb főváros területén. Tehát nagyobb számban jelennek meg a rendőrök, és összegyűjtik az ott tartózkodó illegális bevándorlókat egy pontba, egy helyszínre, és feltartóztatják őket, amíg nem érkezik egy vagy több autóbusz. Ezek az autóbuszok elszállítják az illegális bevándorlókat valamelyik befogadóközpontba az ország területén” – mondta Pethő Attila, az M1 tudósítója.

A rendőri ellenőrzés megnőtt Magyarországon is. A hatóságok naponta több migránst is elfognak. Az elmúlt hetekben gyakran a kétezret is megközelítette a feltartóztatott illegális bevándorlók száma. Sőt a múlt héten már a 2600 főt is meghaladta.

Brüsszel feltűnő gyorsasággal erőlteti a migránskvóták bevezetését – hívta fel a figyelmet Rétvári Bence az M1 reggeli műsorában. Az államtitkár kiemelte: az Európai Parlamentben rendkívül súlyos migrációpárti módosításokat akarnak az egyes tagállamokra erőltetni, amely akár 30 000 migráns befogadását jelentené Magyarország számára.

Hozzátette, ha kijelentik, hogy veszélyhelyzet van, onnantól kezdve már az a lehetőség sincs meg a tagországoknak, hogy vállalják a pénzügyi hozzájárulást, tehát a büntetés fizetését, hanem onnantól mindenkinek fogadni kell az illegális migránsokat, még büntetés fejében sem lehet ezt visszautasítani. Ez volt ebben a módosító javaslatban, amit hál isten sikerült megakadályozni De ez mit jelent? Azt, hogyha ezt most beterjesztették, amikor lehetőség lesz, újra és újra beterjesztik.

Az államtitkár hozzátette: Magyarország nincs egyedül a migráció elleni küzdelemben, ugyanis a V4-országok, köztük Lengyelország is ellenzi a kvótákat.

MTI