A Mi Hazánk Mozgalom országos aláírásgyűjtési akciót indított el a fúrt, illetve ásott kutak moratóriumának év végére tervezett kivezetése miatt. Mint ismert, az idén év végén jár le a kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra. Ezeket december 31-ig még szankciók nélkül be lehet jelenteni, később azonban, ha ez elmarad, büntetésre kell számítani.


Fackelmann István, a Mi Hazánk Mozgalom szegedi elnöke a Szeged a Mindenem hírportálnak elmondta, az ásott és fúrt kutakat bárhol is legyenek az országban, azokat 2023 december 31-ig regisztrálni kell. Ez a történet 2016-ban kezdődött, de eddig nem merték meglépni ezt a regisztrációt. Ez a dolog már 2017-ben is igen nagy ellenállásba ütközött. Az illegális kutak fogalmával nagyon sok ember lett megbélyegezve. Viszont ha csak egy tanyát nézünk csak, oda el kellett volna vezetni a vizet, hisz az ivóvíz biztosítása az állam feladata. Érthető okokból ezt nem tudta megtenni, ezért a tulajdonosoknak kell, hogy gondoskodjanak az ivóvízről. Régebben ásott kutakról biztosították, mivel lement a talajvíz, ezért kellett fúrt kutakat használni. A Mi Hazánk Mozgalom azzal is tisztában van, hogy nem lehet mindenhova elvezetni, csak a mulasztásukat akkor méltányolják.

Arra is kitért, hogy nagyon reméli, hogy megváltoztatják a döntésüket, amit nagyban befolyásol az összefogás ereje is. Ha ezt a moratóriumot hét évig sikerült eltolni, az azt jelenti, hogy érzékeny ponton érte el a gazdatársadalmat, illetve a lakosokat is. Tekinthetjük a Világgazdasági Fórum által diktált vízkorlátozás, és vízellenőrzés egyik eszközeként, hisz kiadták minden ország kormányának, hogy vegyék irányításuk alá az összes vízkészletet, és adagolják el. Ha engedélyezték azt, hogy az első vízzáró rétegig bárki, aki olyan területen van, ahol nincs vezetékes víz, 500 köbméterig ingyen használhatja a vizet. Aki mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, és mélyebbre fúr, az pedig 400 ezer köbméter vizet használhat fel, egy év alatt ingyenesen. Az európai irányelv nem azt írja elő, hogy a vízbázis védelmét szolgálják, hanem az ellenőrzést akarják kiterjeszteni. Nyilván előbb-utóbb, különböző adókat is ki fognak majd róni. Hozzátette, Belgiumban a gazdák erre nem figyeltek, a regisztráció bevezetése után nem győzik fizetni a különböző illetékeket. Így nem tudnak tervezni mezőgazdasági termékszerkezetet, mert nem tudják azt, hogy mennyi vizet kapnak.

Végezetül úgy összegezte, hogy nemcsak a fúrt kutak tulajdonosait érintené ez a döntés hátrányosan, hanem minden fogyasztót. Ezeket az adókat nyilván át kell hárítani majd az emberekre, ez által minden fogyasztási ár megemelkedik.