A CT-, valamint az MR-vizsgálatoknál az állam maga biztosítja majd a közfinanszírozás alá eső ellátásokat, ezért jövő év november 1-jével megszüntetik azokat a szerződéseket, amelyeket a magánszolgáltatók kötöttek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel vagy az állami intézménnyel.

Kép: SZTE

A képviselők 134 igen, 58 nem szavazattal szavazták meg kedden a több mint félszáz törvényt módosító jogszabályt. Az érintett szolgáltatók kártalanításban részesülnek, és eszközeiket felajánlhatják az államnak megvételre. A változtatást a betegellátás hatékonyságának növelésével indokolták.

Új fogalomként határozták meg az egységes intézeti gyógyszertári szolgáltatást, amelynek célja az indoklás szerint nagy értékű, többek között az egyéni gyógyszeradagolást lehetővé tevő beruházások megvalósításával az intézeti gyógyszertárak üzemeltetésének és ellátásának jelentős javulása.

A jövőben az egészségügyért felelős miniszter rendeletet adhat ki arról, hogy bizonyos étrend-kiegészítők csak gyógyszertárban vagy meghatározott üzletekben hozhatók forgalomba.

Rendelkeztek arról is, hogy a helyi önkormányzat által biztosított járóbeteg-szakellátásra – az egészségbiztosítás keretében – csak költségvetési szervként működő egészségügyi intézménnyel köthető finanszírozási szerződés. Minden önkormányzat köteles a gazdasági társaság formában működő járóbetegellátó szolgáltatóját költségvetési szervvé alakítani jövő július 1-jéig. Kivételt képeznek azok a gazdasági társaságok, amelyek nem kizárólag önkormányzati tulajdonban vannak.

Az indoklás szerint az átalakításra azért van szükség, mert csak egycélú költségvetési szerv esetén biztosított, hogy az E-Alap finanszírozását kizárólag a járóbeteg-ellátásra fordítsák.

MTI