Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktáraiból 2023. augusztus 1-én – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára Üllőn.


Maruzsa Zoltán elmondta, hogy tavasszal 12,5 millió tankönyvet rendeltek az iskolák, pótrendelésben az év végéig még további egymillió példány megrendelése várható. Emlékeztetett: a tankönyvek mindenki számára ingyenesek.

A 2023/24-es tanév köznevelési és szakképzési tankönyvjegyzékében 36 kiadó 2313 taneszköze szerepel – 60 százalékuk állami kiadású. Az idei rendeléshez az Oktatási Hivatal (OH) 130 tankönyvet újított meg, elsősorban a negyedik, a nyolcadik és a tizenkettedik évfolyamon. A 130 új taneszközből 57 közismereti, 9 idegen nyelvi, 23 nemzetiségi és 41 sajátos nevelési igényű tankönyv. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a most kiszállítandó tételekkel jelentős fejlesztés zárul le. A 2020-ban módosított Nemzeti Alaptantervet felmenő rendszerben vezetik be, a most kezdődő tanév ennek a bevezetésnek az utolsó éve. Maruzsa Zoltán beszélt arról is, hogy 2020 eleje óta az Oktatási Hivatal 1259 tankönyvet újított meg, ebből 327 közismereti tankönyv, 599 nemzetiségi tankönyv és 252 sajátos nevelési igényű tankönyv. A digitális fejlesztések még tartanak – mondta -, 264 okostankönyv már elérhető a Nemzeti Köznevelési Portálon.

Tőczik Zsolt, a Kello ügyvezető igazgatója arra emlékeztetett: ahhoz, hogy a tankönyvellátás gördülékeny legyen, már az előző év végén meg kell kezdeni a munkát. Kitért arra is, hogy a nyomdai és a logisztikai költségeket nagyban érinti az alapanyag és az energia árának jelentős emelkedése, de ezeket a problémákat „sikerült leküzdeni”. Az ügyvezető elmondta, hogy a kiadók tankönyvei időben beérkeztek a Kello raktáraiba, a múlt héten elkezdték a tankönyvek iskolák szerinti kiválogatását és a raklapokra rendezését. A kiszállítás augusztus 31-ig tart, a Kello üllői és celldömölki raktárában a saját munkaerőn kívül mintegy 700-an – túlnyomórészt diákok – segíti a munkát. Tőczik Zsolt elmonda azt is, hogy az iskoláknak augusztus 21-től már lehetőségük van pótrendelések leadására, amelyeket szeptember 15-ig fogadnak.