Pénteken reggel landolt Ferihegyen az a repülőgép, mely a különleges ókori kínai tárgyakat szállította Sanghajból. A szállítmány a szokásos vámeljárás után speciális teherautón érkezik a Móra Ferenc Múzeumhoz, várhatóan pénteken délután. A tárgyakat a Múzeumok Éjszakájától láthatja majd a nagyközönség.


Több mint 11 órát utazott az a különleges ókori kínai kollekció, melyet hamarosan a szegedi Móra Ferenc Múzeumban láthat majd a nagyközönség. A sanghaji múzeumból érkező több, mint 110 eredeti tárgy pénteken reggel landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren Budapesten. A vámeljárás lefolytatása után speciális műtárgyszállító teherautóra pakolják őket, majd elindulnak Szeged felé. Várhatóan a péntek délutáni vagy órákban érkeznek majd a Móra Ferenc Múzeumhoz.

A Móra Ferenc Múzeumnál a szakemberek megkezdik a műtárgyakat tartalmazó ládák kiemelését a teherautóból, majd elhelyezik őket a múzeum kijelölt tereiben. Műtárgyvédelmi okok miatt azonban a ládák kinyitására még várni kell: a hétvégét akklimatizációval fogják tölteni, hogy hozzászokjanak új környezetükhöz. A tárgyakat várhatóan a jövő hét elején kezdik el kicsomagolni kínai szakemberek közreműködésével.

A tárgyak az ókori kínai kiállítás második egységében lesznek láthatóak, melyet a Múzeumok Éjszakáján fognak megnyitni a Móra Ferenc Múzeumban.