Megemelt keretösszeggel folytatódik az Útravaló ösztöndíjprogram, amelyre az idén több mint 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre – jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Forrás : Hirado.hu
Fotó: wmn.hu

Fülöp Attila elmondta, a 300 millió forinttal megemelt keretösszegű ösztöndíjprogram alapvetően a hátrányos helyzetű, illetve a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek, fiataloknak nyújt támogatást a tanuláshoz.

A kormány álláspontja szerint a felzárkózás lényege, hogy a tehetséget, a képességet, az aktivitást támogassuk és ne a passzivitást – mutatott rá. Az államtitkár közölte, a 2023/2024-es tanévre vonatkozó ösztöndíj-pályázatokat hétfőn hirdették meg, és a pályázatok benyújtására egy hónap áll rendelkezésre.

Az ösztöndíjprogramnak négy célja van, ezért az négy alprogramra tagolódik, és így a gyerekeket, a fiatalokat a továbbtanulásban, a szakmaszerzésben, az érettségi, valamint a diploma megszerzésében segíti – mondta el Fülöp Attila. Hozzátette: jelenleg körülbelül 10 ezer diák vesz részt a programban.

Közölte, a programba való bekerülés feltétele alapvetően rászorultsági alapú, az ösztöndíj összegét viszont a teljesítmény határozza meg.

Kategóriák szerint havonta 9 és 20 ezer forint között van az ösztöndíjak összege, kivéve a diplomaszerzést segítő ösztöndíjat, amelynél ez az összeg félévente 250 ezer forint.

Fülöp Attila kiemelte, a programban résztvevő tanulók és hallgatók mellett fontos szerep jut még a mentoroknak is, akiknek pályázatát szintén várják. A program részletei a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság honlapján megtalálhatók.