A szakemberképzésre és a kutatás-fejlesztésre is kiterjedő együttműködési megállapodást írtak alá a Debreceni Egyetem (DE) és a BMW Group Gyár Debrecen vezetői kedden, az egyetem Learning Centerében.

Kép: Wikipédia

Kossa György, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, ha két világmárka – a BMW és a DE – találkozik, az erős üzenet az egyetemen tanuló hallgatóknak és a térség polgárainak.

Az elnök lehetőségnek nevezte, ha az egyetem segíthet egy ipari tevékenységet folytató gazdasági társaságot, hogy hozzáadott értékkel évszázados hagyományt vigyen tovább.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója azt mondta, a mostani megállapodás keret és alap a jövőbeli együttműködésben.

A BMW-nek hosszú távú elkötelezettsége van Debrecenben, ezért magasan képzett szakemberekkel kívánnak együttműködni – tette hozzá, megjegyezve, hogy több egyetemi karral is tárgyalnak, de ez még csak a kezdet, reméli, az együttműködés a kutatásra is ki fog terjedni.

Hans-Peter Kemser emlékeztetett rá, hogy a Debreceni Szakképzési Centrummal (DSzC) már 2019-ben felvették a kapcsolatot, aminek eredményeként a duális képzés keretében szeptembertől százan kezdik meg a tanulást a BMW-nél, számukat a következő években háromszázra növelik.

Az elnök-vezérigazgató fontos mérföldkőnek nevezte, hogy aláírták az együttműködési megállapodást.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora jelezte, hogy a debreceni Magyarország legszélesebb képzési spektrumát kínáló egyeteme, így sokat tudnak nyújtani az oktatás, a képzés, az innováció területén.

„A stratégiai partnerség szerződésben testesül meg” – utalt az együttműködési megállapodásra a rektor.

Papp László, a hajdúsági nagyváros Fidesz-KDNP-s polgármestere az aláírás kapcsán úgy fogalmazott: „napról napra írják Debrecen sikertörténetét”.

Szerinte történelmi időszakot élünk, olyan változások, átalakulások zajlanak, amelyek következményeit, hogy milyen pozitív hatással lesznek az életükre, még az ott élők sem mindig értik.

A polgármester meggyőződését fejezte ki, ha van a városnak két olyan erős szövetségese, mint az egyetem és a BMW, akkor sikerül a talentumokat, a tehetséges fiatalokat helyben tartani. „Debrecen sikerre van ítélve” ezáltal is – tette hozzá a városvezető.

MTI