Azok a fiatalok, akik családot alapítanak, gyermeket vállalnak egyetemi tanulmányaik alatt, kiemelten számíthatnak a családtámogatásokra – közölte a családokért felelős államtitkár a Facebook-oldalán.


Hornung Ágnes azt írta: elérhető számukra a diplomás GYED, a 25 év alatti fiatalok vagy a 30 év alatti anyák szja-mentessége, az első házasok kedvezménye, a babaváró támogatás, a családi adókedvezmény, jelentős kedvezményt kaphatnak a diákhitelből, akár el is engedjük számukra.

A kedvezményes diákhitel konstrukciókon túl a hallgatóknak biztosítják a diplomás GYED lehetőségét is, amely a gyermek születésétől 2 éves koráig jár, összege pedig a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedésével évről évre növekszik: 2023-ban alapképzés esetén már 162.400 forint, mesterképzés esetén pedig 207.480 forint. Fontos tudni, hogy a diplomás GYED-ből érvényesíthető a 25 év alatti fiatalok, valamint a 30 év alatti édesanyák személyi jövedelemadó kedvezménye is, így a fiatalok magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az ellátást. Ha pedig a diplomás GYED-ben részesülőknek az ellátás folyósítása alatt vagy annak megszűnését követő egy éven belül újabb gyermeke születik, a kisebb gyermek után is jogosulttá válhatnak az ellátásra.

A diák- vagy képzési hitellel rendelkező édesanyák kérhetik diákhitelük törlesztésének felfüggesztését, második gyermek megszületésekor/örökbefogadásakor a fennálló tartozás felét elengedik, míg a harmadik gyermek érkezése esetén mentesülnek a teljes fennmaradó hitel megfizetése alól. 2023. január 1-től már az első gyermek után elengedik a fennálló diákhitel-tartozásuk teljes összegét azoknak a 30 év alatti fiatal nőknek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt vagy a diploma megszerzését követő két éven belül vállalnak gyermeket.

Mindemellett a 25 éven aluli munkát vállaló fiatalok az átlagbér összegéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, sőt, 2023. január 1-től azok a fiatal nők, akik még 30 éves koruk előtt gyermeket vállalnak, továbbra is jogosultak maradnak az szja-mentességre annak az évnek a végéig, amelyben a 30. életévüket betöltik.

Házasságkötés esetén élhetnek a fiatal házaspárok az első házasok adókedvezményével, valamint a jövőre 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedő babaváró támogatás lehetőségével.

A gyermek számára az állam életkezdési támogatást helyez el életkezdési letéti számlán, a Babakötvényre pedig akár családtagok, ismerősök is utalhatnak pénzt, így segítve a gyermek majdani életkezdését 18 éves kora után. A Babakötvény kiemelt kamatozású: 2023. február 1-jétől immáron 17,5 %-ra emelkedett az éves kamat.