Matolcsy György, az MNB elnöke üzleti ebéden fogadta Tian Guolit , a világ második legnagyobb bankja, a China Construction Bank (CCB) elnökét, aki a pénzügyi intézmény magyarországi fióktelepe megnyitójára érkezett hazánkba.

Fotó: MNB

A két vezető áttekintette a globális gazdasági és geopolitikai helyzetet, valamint Magyarország és Kína közötti pénzügyi, gazdasági együttműködés eddigi eredményeit és jövőbeni lehetőségeit. Matolcsy György üdvözölte, hogy a China Construction Bank is megnyitotta magyarországi fióktelepét és hogy egyre több kínai kereskedelmi bank telepedik le hazánkban, vagy alakítja ki itt regionális központját. Ez jól illeszkedik hazánk azon célkitűzéséhez, hogy a közép-kelet-európai régió pénzügyi központjává váljon. Az MNB elnöke elmondta, hogy a jegybank 2013 óta kiemelt hangsúlyt fektet a külgazdasági stratégia támogatására, így élénken építi ázsiai kapcsolatait, amelyek közül kiemelendők a kínai jegybankkal (Peoples’ Bank of China, PBOC) ápolt bilaterális kapcsolatok. 

A két vezető az MNB és a CCB közötti jövőbeni együttműködés területeként a pénzügyi digitalizációt határozta meg, amely komoly lehetőségeket tartogat Magyarország számára a technológiai tudástranszfer szempontjából.