A mobileszközökre letölthető MÁV appban megkezdődött a május 1-jétől használható vármegye- és országbérlet elővételi értékesítése. Az olcsó, egyszerű és igazságos díjterméknek köszönhetően májustól korlátlanul lehet utazni vármegyéken, illetve országon belül a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV (a héveken Budapest határáig) és a GYSEV helyközi járatain. Több ezer, de akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása, amennyiben a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között, de hétvégi kiránduláshoz, rokonlátogatáshoz is igénybe vehetik ezeket a bérleteket.


A mobileszközökön az egyik legjobban elterjedt közösségi közlekedési alkalmazás a MÁV app, amelyből néhány kattintással, gyorsan, kényelmesen megvásárolhatók a vasúti menetjegyek, bérletek, a Budapest közigazgatási határán kívülre érvényes HÉV jegyek, továbbá egyes vidéki városok helyi közlekedésében felhasználható napijegyek, bérletek is. Eddig mintegy 1,1 millióan töltötték le a mobilalkalmazást, amellyel naponta átlagosan 64 ezer belföldi menetjegyet és jellemzően 1000-1300 bérletet vásárolnak. Az értékesítés közel harmada már ezen zajlik, és fontos eszközévé vált a vonatközlekedéssel kapcsolatos tájékozódásnak is. Ezért döntött úgy a MÁV-Volán-csoport, hogy elsőként a MÁV mobilalkalmazásban teszi lehetővé a vármegye- és országbérletek elővételi vásárlását.

Az orszagberlet.hu oldalt április 17-én indította el a MÁV–Volán-csoport, hogy segítse a május elsejétől használható vármegye- és országbérlettel kapcsolatban a jelenlegi és leendő vásárlókat, utasokat. Az elmúlt egy hét alatt már mintegy 70 ezer látogató tekintette meg az informatív honlapot, amelyen az érdeklődők az új bérlettípus előnyeiről, használati feltételeiről is találnak információkat, továbbá bérletár-összehasonlítások is segítik őket a megfelelő díjtermék kiválasztásában. A legtöbb egyedi felhasználó Pest, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyét böngészte.

Április utolsó napjaiban a MÁV és a Volánbusz további jegyértékesítési helyein is elstartol az új, kedvező árú bérletkonstrukció értékesítése. Az értékesítési helyek pénztárak, automaták szerint szűrhetők a honlapon.

A MÁV–Volán-csoport arra biztatja utasait, hogy böngésszék az orszagberlet.hu weboldalt, ezáltal a MÁV appban, a pénztáraknál, automatáknál is egyszerűbbé, gyorsabbá válik számukra a bérletvásárlás.