Magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb-észak-macedón határ szerbiai oldalán az illegális migráció visszaszorítása érdekében – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a három ország együttműködése hatékony eszköz arra, hogy már Magyarország előtt megállítsák az illegális migránsokat.
    

Az éjjellátókkal, drónokkal felszerelt járőrök feladata, hogy a határhoz nagy csapatokban érkező migránsokat feltartóztassák – tette hozzá, azzal együtt, hogy az együttműködés része az is, hogy párban – egy magyar és egy szerb vagy egy osztrák rendőr – járőröznek.
    
„Ha valahol fellépünk az illegális migráció ellen, ha valahol kerítést építünk, ha valahol megerősített jelenlét van, az láthatóan az embercsempészeket is befolyásolja és más útvonalat keresnek” – jelentette ki az államtitkár.
    
Mint mondta, a Presevóban lévő befogadóállomáson – ahol ő maga is látogatást tett – már csaknem 2 millió migráns fordult meg 2015 óta.
    

Arra a kérdésre, hogy egyre többször fordul elő az, hogy fegyver van a migránsoknál, azt válaszolta: az alvilág üzemelteti az embercsempész-hálózatokat és gyakoriak az útvonalak ellenőrzése miatti összetűzések, amiket jellemzően fegyverrel „rendeznek le”. „Klasszikus maffiamódszerek, klasszikus alvilági piac-újrafelosztások, és ezért vannak ezek a lövöldözések” – húzta alá Rétvári Bence.
    

Szólt arról is, hogy az embercsempészek a Törökországból Németországig tartó útra fejenként 5,2 millió forintnyi összeget is elkérnek a migránsoktól.
    

Kitért az államtitkár a szlovák-magyar rendőri együttműködésre is, amely szintén a közös járőrözésre és az illegális migráció megfékezésére jött létre.
    

Azt mondta, hogy az illegális migráció jelentette problémák megoldására Magyarország mintául szolgál az Európai Uniónak: el kell menni egy távolabbi határhoz, s ott megpróbálni kezelni a helyzetet, ezért jó lenne, ha az európai országok összefognának.
    

Rétvári Bence a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a magyar rendőrök egy hónapig teljesítenek szolgálatot Szerbiában, és a munkájukkal nagyon elégedettek a helyiek, hiszen professzionálisan látják el feladataikat.

MTI