Ma kezdődik a kötelező akciózás a boltokban. A kormány azért döntött a bevezetéséről, hogy a szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és letörje az inflációt. Az M1-nek nyilatkozó üzletvezetők elmondták, készen állnak az akciózásra. A vásárlók pedig arról beszéltek: örülnek az árcsökkentéseknek.


Húsz termékkategóriában lesz olcsóbb a bevásárlás. Ez az intézkedés is hozzájárulhat az infláció gyors letöréséhez.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a vásárlók csütörtöktől a nagy boltokban húsz termékkategóriában tudnak jóval olcsóbban élelmiszereket venni. Ezek közé tartozik például a baromfi-, a sertés- és a marhahús. De bekerült a tej, a tejföl, a sajt, a kenyér, a liszt és a cukor is.

Az üzleteknek kategóriánként legalább 10 százalékos kedvezményt kell adniuk egy termékre hetente, és az akciók nem vonatkozhatnak az árstopos élelmiszerekre. A kereskedőknek megfelelő mennyiséget is raktáron kell tartaniuk a kedvezményes árukból.

Vagyis elvileg nem fordulhat majd elő, hogy az adott boltban nincs olyan termék, amely a kötelező akcióban szerepel. Ha például a trappista sajt kilója májusban 4500 forint volt, az akciót követően maximum 4050 forintot kérhet a bolt. Az M1-nek nyilatkozó vásárlók azt mondták örülnek a kedvezményeknek. Így több terméket tudnak majd megvenni ugyanazért az összegért.

„Mindig figyelem az akciókat, és nagyon örülök neki, hogy hétről hétre újabb termékeket lehet kedvezményesen megvásárolni” – mondta egy vásárló.

A legnagyobb hazai üzletláncnál már napok óta készülnek az akciókra. Az egyik zalaegerszegi boltban is kihelyezték már az akciókat hirdető táblákat. Emellett a boltoknak az online felületeiken is tájékoztatniuk kell az árcsökkentésekről.

Az üzletvezető az M1-nek mondta, arra számít, ezután még többen fognak majd náluk vásárolni, hiszen kifejezetten azokat a termékeket akciózzák majd le, amelyekből sok fogy. „Mi is a kormányrendeletnek megfelelően akciózzuk a termékeket, olyan termékeket választottunk, amik igen-igen népszerűek, és ezt egy héten át akciózzuk” – mondta Péntek Károly, a Magnetic Áruházak ügyvezetője.

A boltok minden megtesznek azért, hogy még többen vásároljanak náluk, így lesznek olyan üzletek is, amelyek a meghatározottnál is nagyobb kedvezményeket nyújtanak – erről beszélt az Országos Kereskedelmi Szövetég főtitkára a Kossuth Rádióban. Vámos György hozzátette: ráadásul várhatóan több olyan bolt is csatlakozik az akcióhoz, amelyet nem érintene a szabályozás.

„Egy kisbolt, amelynek egymilliárd forintnál kisebb az árbevétele, az kivétel. Persze önként csatlakozhat egy ilyen rendszerhez, és egyébként is ma mindenki igyekszik, még ha kisboltos is, valamit olcsóbban adni, mert reklám nélkül nagyon nehezen megy a piac” – közölte Vámos György.

A kötelező bolti akciók csütörtökön kezdődnek és várhatóan szeptember 30-ig tartanak. Ezek betartását is folyamatosan ellenőrzi majd a fogyasztóvédelem.

Forrás: hirado.hu