Az Apple és a Huawei jogosulti képviselői kérték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködését egy magyar telefonalkatrész kereskedő ellenőrzésében.  Szlovéniában bukott meg először egy szállítmány, ahol több ezer hamis telefontartozékot semmisített meg a külföldi hatóság – tájékoztatta a NAV hétfőn a Szeged a Mindenem hírportált.

Azonnal beindult a láncreakció és a termékek magyarországi képviselőinek, valamint a külföldi és a magyar vámhatóságok információcseréinek köszönhetően hamar felgöngyölítették a szálakat.

Egy Hajdú-Bihar vármegyei telefonalkatrészeket forgalmazó üzlet raktárának teljes tartalmát vizsgálták át a márkák szakértői a pénzügyőrökkel közösen. Hamis töltőkábelektől, adapterektől és csatlakozóktól roskadoztak a raktári polcok.  Az eredeti márkajelzéssel megegyező külsejű, logóval ellátott kiegészítőkkel az üzletek megtévesztették vevőiket, miközben a védjegy tulajdonosának engedélye nélkül hozták azokat forgalomba. A 2561 darab hamis eszközt azonnal kivonták a forgalomból, mivel azok akár életveszélyesek is lehetnek.

A termékekkel okozott vagyoni hátrány több mint tízmillió forint, a pénzügyőrök iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntette miatt indítottak eljárást.