A kabinet tervei szerint 2026 végére, a román kormánnyal történő együttműködés segítségével, autópálya fogja összekötni Nyíregyházát és Szatmárnémetit – jelentette ki az építési és közlekedési miniszter az épülő M49-es gyorsforgalmi út sajtótájékoztatóján szerdán.

Lázár János a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírmeggyes határában elmondta, az M3-as autópálya és a magyar-román határ között két szakaszban épülő sztráda első, huszonnyolc kilométer hosszú szakaszának építéséhez kezdhetett hozzá a Duna Aszfalt mintegy 175 milliárd forintos beruházással. Ennek folytatásaként a magyar-román határig megépül a másik, 17,5 kilométeres autópálya-szakasz is 150-160 milliárd forintos beruházási összeggel – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, ezzel elhárul az akadály a két térség gazdasági és társadalmi együttműködése előtt.

„Magyarország hídország lett. Kelet és Nyugat, Ázsia és Európa határán vagyunk, de kapocs vagyunk Észak és Dél, a Balkán, Afrika, illetve Észak-Európa között is. Tudatos építkezés eredménye, hogy a legtöbb gyorsforgalmi útszakaszon már az országhatárig autózhatunk, az M49-esen pedig folyik a munka. Nyíregyháza és Szatmárnémeti összekötésével az is a célunk, hogy Magyarország és Románia gazdasági és társadalmi együttműködését erősítsük”

– fogalmazott közösségi oldalán Lázár János.