Szilágyi Liliána Európa-bajnoki ezüstérmes, ifjúsági olimpiai és Európa-bajnok úszó a tehetséges sportolóból egy szempillantás alatt vált a köztudatban „a traumatizált lánnyá”, nevét felkapta a sajtó, miután őszintén beszélt a gyerek- és fiatalkorában elszenvedett fizikai, lelki és szexuális bántalmazásokról. A Mutasd a könyvespolcod! legfrissebb epizódjában új oldaláról ismerhetjük meg. Nemcsak az derül ki, melyik könyv hatására döntötte el, hogy a nyilvánosság elé áll a történetével, hanem az is, melyik író inspirálta az egyik tetoválását.


A könyvek szerepe rendhagyó Liliána ugyancsak rendhagyó gyerek- és fiatalkorában, hiszen az olvasás segített neki kiszakadni a fájdalmas valóságból, az úszással és bántásokkal teli mindennapokból. Azóta pedig a könyvek az önismereti útján is segítik, amelyet „önazonos szabadgondolkozóként” jár immáron évek óta.

Az az elv, hogy ne bántsunk másokat, abszolút él, de ha van valamilyen vágyad vagy gondolatod, azt tedd meg! Állj bele új helyzetekbe! – így foglalja össze Liliána azt az életszemléletet, amelyre az olvasásnak köszönhetően tett szert. Meg is mutatja, melyik az a kötet, amelyik arra inspirálta, hogy másokkal is megossza a történetét, emellett nyíltan beszél arról, hogy jelenleg is olyan önismereti úton van, amelynek során nemcsak önmagával igyekszik tisztába kerülni, hanem mások szemét is szeretné felnyitni.

Szóba kerül továbbá az asztrológia, a jobb és bal agyfélteke, sőt, még a tarot-kártya is. A beszélgetésbe újra és újra bekúsznak a lány híres felmenői, a vízilabdázó Gyarmati Dezső és korának fontos, tragikus sorsú színésznője, Bara Margit. Végül egy igazán különleges kötet is előkerül, amelynek szerzője ugyancsak családtag, Liliána dédapja, a címe pedig A világdráma utolsó felvonása – mintha magában rejtené mindazt a családi múltat és örökséget, amellyel a lánynak meg kell küzdenie.

A beszélgetés itt tekinthető meg: www.youtube.com/watch?v=jWYmzJ2FTig&t=1s