Idén több mint 860, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 212 eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede pénteken Facebook-oldalán.


Azt írták: több mint kétezer, jellemzően második világháborús eredetű katonai robbanótestet és kétezer gyalogsági lőszert kezeltek a tűzszerészek, ezek össztömege meghaladta a 6,7 tonnát. Hozzátették: a legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett, 169 alkalommal hívták a katonákat feltételezett robbanóeszközhöz, ebből 35 eset igényelt azonnali intézkedést.
    
Kiemelték: júliusban 128 rendőrségi bejelentéshez vonultak ki a tűzszerészek, ebből 31 esetben volt szükség az állampolgárok biztonsága érdekében soron kívüli intézkedésre. A júliusban előkerült közel 1500 kilogramm súlyú, több mint 300 darab robbanóeszközt és 170 darab gyalogsági lőszert több mint 55 kiló robbanóanyag segítségével semmisítették meg a katonák.
    
A bejegyzésben felidézték: júliusban különleges, foszfortöltetű robbanóeszközök kerültek elő a zalai Sárhida településen, egy családi ház kertjében. A tűzszerészek 20 második világháborús eredetű, magyar 8 centiméteres, foszfortöltetű aknavetőgránátot ástak elő és szállítottak el.
    
Nagy mennyiségben kerültek elő robbanóeszközök Balatonfőkajár külterületéről is, vízvezetékásás közben. A tűzszerészek 30 darab 82 milliméteres szovjet aknavetőgránátot, két RPG 40-es, illetve RPG-43-as kézigránátot, három 45 milliméteres űrméret alatti páncéltörő lőszert, egy német T. Mi. 42-es harcjármű elleni aknát és öt kilogramm 7,62 milliméteres pisztolylőszert azonosítottak be, majd az eszközöket elszállították.
    
A debreceni nemzetközi repülőtér bejáratától körülbelül 80 méterre, egy esőelvezető csatorna medertisztítása során 10 kilogramm tömegű francia repeszbomba került elő, amely nem tartalmazott gyújtószerkezetet. A katonák a bombatestet elszállították.
    
A fővárosban a Szeréna úton markolókanállal emeltek ki egy második világháborús, 50 kilogrammos magyar gyártmányú légibombát, biztosított oldalgyújtó szerkezettel, amelyet a katonák elszállítottak.
    
Kecskemét-Kadafalva városrészében, a Csalánosi-erdő közelében egy második világháborús eredetű, 7,5 centiméteres német repeszgránát került elő. A robbanóeszköz nem tartalmazott gyújtószerkezetet, a gránátot a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.