Idén már több mint hatszáz, robbanótesttel kapcsolatos rendőrségi bejelentés érkezett a tűzszerészekhez, ezek közül 151 eset igényelt azonnali intézkedést – közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede csütörtökön a Facebook-oldalán.


Azt írták: a legtöbb bejelentés Fejér vármegyéből érkezett, innen összesen 129 alkalommal riasztották a tűzszerészeket feltételezett robbanóeszközhöz, és 30 esetben kellett azonnal kezelni az előkerült robbanótesteket, lőszereket.

Felidézték: januárban Tokodaltárón építkezés közben találtak három második világháborús, 15 centiméteres német repesz-rombológránátot, februárban pedig kutyasétáltatás közben bukkantak egy szovjet gyártmányú, 82 milliméter átmérőjű repesz-aknavetőgránátra a budapesti Városligetben.

Márciusban Komáromban közművesítés során találtak egy 100 kilogrammos, szovjet gyártmányú, élesített gyújtószerkezetű légibombát, Dunaújvárosban pedig egy útépítés során bukkantak egy magyar légvédelmi gépágyú repeszlőszerére.

Áprilisban egy élesített gyújtószerkezetet tartalmazó, 100 kilogrammos szovjet rombolóbomba került elő a debreceni Tímár utcában.