Idén sem haladhat át agráráru Magyarország területén ellenőrzés nélkül. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei az ország egész területén fokozottan ellenőrzik a gabonát szállító járműveket – közúton, vízen és vasúti forgalomban egyaránt.

A tavalyi év áprilisában megjelent – az ukrán gabona behozatalára vonatkozó – tilalom hatálybalépésével vette kezdetét egy ellenőrzéssorozat, mely a mai napig tart. Ez idő alatt a járőrök több ezer, gabonát szállító kamiont, vasúti szállítmányt és teherhajót vizsgáltak át.

A Magyarországra belépett szállítmányokat nyilvántartásba veszik, lezárják, és egészen a kilépésig nyomon követik. A pénzügyőrök a vízi úton érkező gabonaszállítmányokat, a Duna teljes magyarországi szakaszán, járőrhajókkal tartják folyamatos kontroll alatt.

Autópályán, közúton, telephelyen és vasúti forgalomban a NAV Bevetési Igazgatóságának járőrei egyaránt ellenőrzik a korlátozás alá eső termékeket, melyeket kamerarendszeren keresztül is figyelnek. Amennyiben látják, hogy a szállítmány eltér az eredeti útirányától, azonnal járőrt irányítanak utána. Hatékonyságuk abban rejlik, hogy az ország bármely pontján azonnal ellenőrizni tudják a kormány által hozott gazdaságvédelmi intézkedések betartását.