Egy hipermarket egyik üzletében készültek azok a „márkás” pólók, amik felkeltették a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) figyelmét. A szitamintás ruhákra helyben kerültek közismert védjegyek, amelyeket csak azok jogtulajdonosának engedélyével lehet használni – közölte a NAV.

A jogvédett márkák feltételezett utánzatainak ügyében a NAV munkatársai vizsgálatot indítottak. Az üzlet pénztárgépének azonosító száma szolgált kiindulópontként az elemzéshez, aminek első lépése a cég azonosítása volt, majd a hozzá kapcsolódó információik vizsgálata következett. A NAV-hoz befutó adatok olyan kockázatot mutattak, ami miatt indokolt volt a helyszíni ellenőrzés. Az online számlaadatokból ugyanis kiderült, hogy a vállalkozás nem szerzett be eredeti, márkás termékeket, FB-profilján viszont igen széles a kínálat. A NAV azt is ellenőrizte, hogy szabályszerűen alkalmazzák-e a bolti eladókat, akiknek a bejelentése, mint azt az adatok igazolták, megfelelt a cég feltérképezett működésének, az üzletek nyitvatartási időtartamának.  

A helyszíni ellenőrzéskor beigazolódott, hogy valóban zugnyomással termelték a márkás ruhák utánzatait, amivel több alkalommal sértettek iparjogvédelmi, és szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogokat. A pénzügyőr járőrök a hamisítványokat lefoglalták, és szabálysértési eljárást kezdeményeztek. A NAV 140 ezer forint pénzbírságot szabott ki, és elrendelte a több mint 370 ezer forint értékű póló és a nyomóminták elkobzását. Azóta a bírság teljes összegét határidőben befizette a cég az államkasszába.