Gulyás Gergely összefoglalta az év első kormányinfóján az idei béremeléseket. Kijelentette, a pedagógusbéreket ebben a ciklusban megduplázzák, emellett emelkedik a szakápolók fizetése is. Az orvosok, katonák, rendvédelmi dolgozók is kaptak emelést, emellett a nyugdíjakat is emelték idén hat százalékkal. Lezárult a nemzeti konzultáció is, amit több mint másfél millióan töltöttek ki. Az EP-ben ezzel egyidőben Ursula von der Leyen bizottsági elnök világossá tette, hogy az LMBTQ- és migránsügyek miatt igyekeznek befagyasztani a hazánknak járó forrásokat. Gulyás Gergely ezt úgy értékelte, hogy mindenki kimutatta a foga fehérjét tegnap az EP-ben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány a tavalyi év végén létrejött megállapodásnak megfelelően üdvözli, hogy EU-s pénzek folyamatosan érkeznek Magyarországra. – Már tavaly megállapodtunk az EU-val arról, hogy az igazságszolgáltatást érintő, szerintünk indokolatlan módosítások közül melyeket kell elfogadni – emlékeztetett Gulyás Gergely az év első kormányinfóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint épeszű ember a bíróságok függetlenségét Magyarországon nem kérdőjelezte meg az elmúlt években. – Ennek ellenére a kormány teljesítette a brüsszeli követeléseket, változtatásokat hajtott végre az igazságszolgáltatásban, aminek köszönhetően az uniós költségvetési források egy részét felszabadították – jelentette ki Gulyás Gergely. 

Brüsszel az LMBTQ- és migránsügyek miatt aggódik

Mint mondta, a tegnap európai parlamenti vita során az uniós források kifizetését a bizottság elnöke az LMBTQ-ügyektől és a migrációtól tette függővé.  

Két olyan ügyben próbál a bizottság és az EP nyomást gyakorolni a kormányra, amelyben a magyar emberek népszavazás formájában egyértelműen kinyilvánították akaratukat – mondta a miniszter. Mint fogalmazott, olyan ügyekben, amelyek nem ártanak az országnak, a kormány képes együttműködni, de az említett kérdésekben engedni antidemokratikus lenne. Gulyás Gergely elmondta: mindenki kimutatta a foga fehérjét, hiszen az elmúlt hónapokban a baloldallal is voltak viták a kérdésben, a magyar baloldal pedig ma sem adta fel a reményét, hogy a pedagógusbér-emelést megakadályozza. 

A kormány terve továbbra is világos: 2026-ra 880 ezer forint lesz a pedagógusok átlagbére A miniszter közölte, hogy a tanárok béremelését a baloldal nem tudta megakadályozni. A bérek jelentősen emelkedtek január elsejével, az erről szóló határozatot a hónap végéig minden pedagógus kézhez kapja, de hogy nagyot tudjunk előrelépni, szükség van uniós forrásokra.

– Azok a mi pénzeink, nem ajándékba kapjuk, de aki így akarja vizsgálni a béremelést, annak tudnia kell, 2030-ig vállaltuk, hogy hatezermilliárd forintot szánunk az emelésre. Ebből 1,77 milliárd eurót biztosít az Európai Bizottság. Idén 32,2 százalékos emeléshez jutnak a pedagógusok februárig – tudatta. 

Jelezte, ami a további béreket illeti, ebben a ciklusban meg fogják duplázni a béreket, jövőre további 21 százalékos emelés várható, az átlagos bér meghaladja majd a nyolcszázezer forintot. 2026-ban pedig 880 forint lesz már a tanárok átlagbére.

A kormány az államigazgatásban dolgozók jövedelmét is vizsgálta. – Az állami szférában is előrelépés, hogy az orvosok 2,2 milliós átlagbért kapnak már, a szakápolóknál pedig korábbi döntés értelmében márciusban húszszázalékos lesz az emelés, 720 ezer forintos átlagbérük lesz ezután az ápolóknak.

Nyugdíjasokról szólva elmondta, 18,5 százalékos emelés volt tavaly a nyugdíjakban, míg idén a hatszázalékos emelés várhatóan magasabb lesz, mint az idei évi infláció.  – A rendvédelmi dolgozók bére is emelkedett, nyolcvanezer forinttal kapnak többet idén, mint 2023-ban, a katonáknál 11 százalékos volt a béremelés, a családtámogatások mértéke is jelentősen nőtt idén – sorolta tovább Gulyás Gergely. Hozzátette: 

Összességében hazánk egy inflációs gazdasági helyzetben, háborús helyzetben olyan gazdaságpolitikát tud folytatni, mellyel le tudjuk küzdeni az inflációt.

Lezárult a nemzeti konzultáció, több mint másfél millióan töltötték ki

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megköszönte mindenkinek, aki kitöltötte a nemzeti konzultációt: tájékoztatása szerint 1 518 455-en küldték vissza a kérdőívet. 

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a cinizmus, a romlottság és a pofátlanság csúcsa az, hogy Cseh Katalin érvel amellett, hogy Magyarország ne kapjon uniós forrásokat.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzetnek adott válaszában elmondta: egyetért Tompos Márton kijelentésével, miszerint ugyanaz történne Magyarországon, ha kormányváltás lenne, mint ami most történik Lengyelországban. Gulyás Gergely szerint érdemes megnézni a brüsszeli reakciókat, mert ez megmutatja, hogy milyen „inkorrekt, hipokrita, kettős mércét alkalmazó banda uralja Brüsszelt”.

A miniszter elmondta: a megoldhatatlannak tűnő nézetkülönbségek ellenére is van esély arra, hogy Magyarország további uniós forrásokhoz jusson. Gulyás Gergely optimista a kérdésben. Szentkirályi Alexandra lapunk kérdésére elmondta: a következő napokban kiderül, hogy a magyarok milyen arányban válaszoltak a nemzeti konzultáció kérdéseire. 

Újságírói kérdésre, miszerint a Politico által közzétett listán Alex Soros az unió jótevői között tűnik fel, a miniszter közölte, ő nem szeretne azon az oldalon lenni, ahol a „kis Soros” van. Gulyás Gergely értelmezése szerint ez egy fordított lista, így is kell értelmezni. 

A bizottság hazánkhoz való viszonyulásáról azt mondta, le kellene zárni a vitát azzal, hogy a bizottság elfogadja, mi nem támogatjuk a migrációt és a genderpropagandát.

A lengyelországi helyzetről egy másik kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a lengyelek döntöttek, és minden választásnak következménye van, Lengyelországban ez most látszik.

A Lánchíd ügyében folyó nyomozásról azt mondta, a büntetőeljárás zajlik, várják a tájékoztatást, de a főváros a forgalmi rendet az előzetes megállapodás ellenére nem állította helyre.

A Budapest-bérletről annyit mondott, reméli, hogy a felek közös álláspontot keresnek, mint mondta a főváros az Építési és Közlekedési Minisztériummal tárgyal. Ha a BKK is osztja Vitézy Dávid véleményét, március végéig remélhetőleg megállapodnak.

Ukrajna támogatásáról annyit mondott, tárgyalások folynak, de nem biztos, hogy lesz megegyezés, mindenesetre hazánk nem zárta ki a kétoldalú támogatást, de az uniós költségvetésen belüli, illetve a hitelből való támogatást nem tartja jó ötletnek. 

A tanárok száma nem csökkent, de a gyerekeké igen

Gulyás Gergely elmondta, a magyar tanárbéremelés legfőbb akadálya az európai parlamenti hozzáállás, amely bizottságot kötelezettségszegési eljárással, bizalmatlansági indítvánnyal fenyegeti. Ennek a fő felelősei pedig a miniszter szerint a magyar EP-képviselők, akik Brüsszelben keresnek havi nettó hatmillió forintot, és mindent megtesznek azért, hogy a magyar pedagógusok ne kereshessenek havi nyolcszázezer forintot. 

A Budapest Airport megvásárlásáról Gulyás Gergely azt mondta, amíg nincs megállapodás, nincs miről beszélni, de annyit elárult, közel a megállapodás, akár már február végén lezárulhat a reptér megvételéről szóló egyezkedés. 

A pedagógusokra visszatérve jelezte, nem a pedagógusok száma csökkent, hanem sajnos a gyermekeké. Ennek ellenére elismerte, vannak olyan területek, ahol több tanárra volna szükség. – Az, hogy ebben a ciklusban duplájára emeljük a tanárok fizetését, remélhetőleg jelentősen növeli majd a tanári pályát választók száma – mondta, emlékeztett arra is, hogy amikor a 2010–14 közötti ciklusban is végrehajtottak egy jelentős emelést, érezhetően megnőtt a tanári pályára jelentkezők száma, és most is megfigyelhető egy ilyen tendencia.

A Fidesz főpolgármester-jelöltjének személyéről elmondta, lesz saját jelöltje a pártnak. – Jövő héten ül össze az elnökség, márciusig pedig meg fogjuk nevezni a jelöltet – tisztázta.

Gulyás Gergely újságírói kérdésre elmondta, Ursula von der Leyennek van a legnagyobb esélye arra, hogy az EP-választások után vezesse a bizottságot. A miniszter elárulta: a választások után jobb uniós politikát remél, amit a mostanira tekintettel nem nehéz elérni. Azt is elmondta, a szlovákoknak is szükségük van Magyarország támogatására az uniós intézményekben, mert a tegnapi napon a délelőttöt Magyarország, míg a délutánt Szlovákia támadására szentelték az uniós bürokraták. 

Az azonos nemű párok által nevelt gyermekek jogairól szólva Gulyás Gergely azt mondta, az a gyerek szenved el joghátrányt, akinek nem egy édesanyja és egy édesapja van. Közölte, két esetről van szó, az egyik, amikor egy válás után az egyik szülőnek azonos nemű párja lesz, ebben az esetben a gyermeknek továbbra is van édesanyja és édesapja. A másik eset, amikor azonos nemű párok nevelnek nem saját gyermeket. A miniszter közölte, 403 bejegyzett élettársi kapcsolat van azonos nemű pároknál.

Magyar misszió járt Nigériában a közelmúltban, a Tények erről szóló kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a magyar kormány szerint helyben kell segíteni, ezzel csökkentve a migrációs nyomást. 

Arra a kérdésre, hogy Ukrajnával valaha fog-e enyhülni Magyarország viszonya, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a világ valamennyi országával jó kapcsolatra kell törekedni, a negatív tapasztalatok ellenére sem. Jó példa rá Szerbia és Szlovákia is, hogy akár ugyanazokkal a politikusokkal is ki lehet békülni. 

A német gazdatüntetésekről Gulyás Gergely a magánvéleményét osztotta meg, szerinte a németek bármit csinálnak, azt 150 százalékos hatékonysággal csinálják. A politikáról azt mondta, hogy az úgynevezett kanzlerbonust, ami azt jelenti, hogy a kancellár Németországban mindig népszerűbb a pártoknál, Scholz lenullázta, inkább kanzlerminus van most érvényben. 

– Az Európai Parlament nem döntött arról, hogy beperli-e a bizottságot azért, mert pénzeket utalt ki Magyarországnak – jelezte a Telex kérdésére válaszolva Gulyás Gergely. A dollármédium a svéd NATO-csatlakozásról is kérdezett, Gulyás Gergely szerint persze erősebb lenne Svédországgal a védelmi szövetség, de szerény hozzájárulás lenne, nem tudunk olyan konfliktusról, ahol ez döntő lehetne. 

Szegeden iskolát építene a helyi egyházmegye, erről is kérdezett a Telex, amihez fákat kell kivágni, ezt a kormány engedélyezte. – A szegedi baloldal folytatja egyházellenes hagyományait, ezért támadja a beruházást – jelezte Gulyás. 

A Metropol azt kérdezte a minisztertől, helyre lehet-e állítani a V4-es együttműködést. Gulyás szerint lehetséges a helyreállítás, most a csehek az együttműködés elnökei, nekik kell összehívniuk a négy ország vezetőit.

Forrás: Magyar Nemzet