Szarvas Koppány Bendegúz három év felfüggesztett börtönt kapott első fokon, amiért egy 2018-as tüntetésen a rendőrökkel dulakodott.

Kép: Ficsor Márton

Ítéletet hirdetett a Pesti Központi Kerületi Bíróság Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke és párttársa Szarvas Koppány Bendegúz büntetőperében – írja a Mandíner. A két ellenzéki politikus ellen a túlóratörvény elleni, 2018. december 12-i, és 13-i, Kossuth téri tüntetések miatt emeltek a vádat, miután pirotechnikai eszközöket és egyéb tárgyakat dobáltak a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé.

Fekete-Győr ellen csoportosan, társtettesként  elkövetett  hivatalos személy elleni erőszak bűntette, Szarvas Koppány Bendegúz ellen pedig csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak volt a vád. 

A pénteken kihirdetett ítéletben a bíróság Szarvas Koppány Bendegúzt bűnösnek mondta ki, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében.

Ezért a bíróság két év börtönre ítélte a vádlottat, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. Fekete-Győr Andrást viszont felmentették a fönti vád alól. 

A bíróság külön vizsgálta a vádlottak által eldobott pirotechnikai eszközök milyenségét és hatásait. Ennek kapcsán ugyanakkor azt állapította meg, hogy a füstgránátok hatásai nem voltak jelentősek.

Ezzel együtt Szarvas Koppány Bendegúz terhére nem csak ezt, hanem más cselekedeteket is felrótt az ügyészség. A bíróság szerint pedig a rendőrökkel való dulakodás valamint a politikusnál lévő gázspray célzott használatával a vádlott megvalósította a hivatalos személy elleni erőszakot.