Szorosabbra fűzte együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és montenegrói Versenyvédelmi Ügynökség, a nyugat-balkáni ország versenyhatósága. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke rámutatott: Magyar nemzeti érdek az Európai Unió mielőbbi bővítése a nyugat-balkáni országokkal. Az együttműködés többek között ahhoz járul hozzá, hogy Montenegró mielőbb összehangolja a versenyszabályait az Európai Unió jogrendszervével.

A Gazdasági Versenyhivatal és a montenegrói versenyhatóság eddig is szoros kapcsolatot ápolt egymással, utóbbi ugyanis kedvezményezettje a GVH és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közösen működtetett budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központjának. Az oktatóközpont 2005 óta nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a két szervezet szakmai hátterére építve, elsősorban a kelet-, délkelet-, közép-európai, illetve a nyugat-balkáni országok versenyhatóságai számára. Magyarország így vezető szerepet játszik a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén.

A GVH-székházában hétfőn aláírt együttműködési megállapodás többek között kiterjed a kölcsönös és intenzív szakmai kapcsolattartásra, az összetett versenyügyek magyar részről történő szakértői támogatására, a hatósági eljárások digitalizációjával kapcsolatos tudásmegosztásra, illetve a nyugat-balkáni ország uniós csatlakozásának elősegítésére a versenyjogi jogharmonizációban.