A napokban számtalan hazai szállásadó jelezte, hogy a Booking szállásközvetítő cég június óta nem utalja tovább a beszedett pénzeket. A nemzetközi szolgáltató több Csongrád-Csanád vármegyei vállalkozásnak is tartozhat, nyilatkozni azonban kevesen akarnak. A probléma már az ügyészségnek is feltűnt, és kiadtak egy ezzel kapcsolatos tájékoztatót – írja a Délmagyar.

Fotó: Balaton.hu

Odáig fajult az országban a Booking szállásközvetítő cég botránya, hogy már az ügyészség is kiadott egy kisokost, az utazásokkal kapcsolatban. De először nézzük miről is van szó! A Booking rendszere úgy működik, hogy az utazó, – ha rajtuk keresztül foglal szállást – a cégnek fizet, ami ezt, vagyis az összeg egy részét továbbutalja magának a szállásadónak. Csakhogy a Bookingnál ez a rendszer akadozni kezdett, sőt, egy sor szállásadónak egyáltalán nem utaltak. Az online szállásfoglaló platform pénzügyi rendszerének nyári karbantartására hivatkozva előzetesen közleményben tájékoztatta a szállásadó partnereit az utalások várható csúszásáról és a megszokott fizetési ütemezés július 27-e utáni helyreállításáról. Csakhogy ezek után sem utaltak a Magyar Turisztikai Ügynökség szerint minden második szállásadó problémát tapasztal az oldal működésében már több mint egy hónapja és az érintettek 80 százalékának a mai napig nem utalta át a globális szálláshelyközvetítő-oldal az elmúlt hetek szállásdíjait.

Arról, hogy Csongrád-Csanád vármegyében mi lehet a helyzet, nem sikerült igazán pontos képet kapnunk. Megkerestünk 15 szállásadót, kisebbeket, nagyobbakat egyaránt. Választ azonban csak két helyről kaptunk. Egy szegedi panzió munkatársa azt mondta, hogy őket is elérte a Booking-botrány, de hozzátette, hogy a szerencsésebbek közé tartoznak. Ők ugyanis 5 hét késéssel ugyan, de megkapták a pénzt a szállásközvetítőtől. Egy hódmezővásárhelyi vendégház tulajdonosa pedig azt mondta, hogy náluk nem volt fennakadás a kifizetésekben. Tapasztalataink szerint a szállodások nyilvánosan nem akarnak beszélni a problémáról, abban bíznak, hogy rövidesen minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A napokban Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztályvezetője adott közre egy írást az ügyészség honlapján az utazásokkal kapcsolatban. Ennek nagyjából az a lényege, hogy minden esetben fontos a szerződés megkötése, ami az utazót, az utazásszervezőt és a szállásadót is védi. Azt ugyan nem írja az ügyészég, de többek szerint a legkézenfekvőbb módszer az, ha az utazók közvetlenül a szállásadóval veszik fel a kapcsolatot. Így akár olcsóbb is lehet a nyaralás.