Engedély nélküli gyógyszeres ampullákat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy kamionban. A 8 millió forint értékű izzadásgátló és ránctalanító hatású készítményt egy ételtároló dobozban utaztatták Németország felé – közölte a vámhivatal szerdán.

Képünk csak illusztráció

Az M5-ös sztrádán egy német teherautót kontrolláltak a pénzügyőrök. A „nagygép” fuvarokmányain úgy volt feltüntetve, hogy Törökországból visz autóalkatrészeket Németországba. A járőrök átvizsgálták a kamion utasfülkéjét is, majd a fekhelyen egy nagyméretű textilzsákban, illetve egy takaróba bugyolálva több Dysport 500 feliratú gyógyszer üres csomagolását és alkalmazási leírását találták meg. A hűtőben egy ételtároló dobozban 100 egység gyógyszeres ampulla sorakozott, amelyről a sofőr szállítási okmányt vagy egyéb dokumentumot bemutatni nem tudott. Úgy emlékezett, hogy főnöke kérte: juttassa el azokat Németországba.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértője szerint, a megtalált készítmények Magyarországon vénykötelesek, melyeket a sofőr indokolatlan mennyiségben tart magánál. Ez a gyógyszer a botoxszal megegyező hatóanyaggal rendelkezik, így segít a hónalji izzadás megszüntetésében, valamint a homlok és az arc ráncainak kezelésében. 

A hazánkban vényköteles gyógyszereket a pénzügyőrök lefoglalták és az ügyben gyógyszerrendészeti szabálysértés gyanúja miatt eljárást indítottak.