Évről évre egyre több iskola vesz részt az iskolaőri programban, ami bizonyítja, hogy jó döntés volt annak bevezetése 2020-ban – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence elmondta: a most záruló tanévben 738 iskolaőr teljesített szolgálatot, amely mintegy másfélszeres növekedés a 2020-as 504 főhöz képest.

Az előző tanévben 230 esetben kellett intézkedniük az iskolaőröknek; testi kényszert 36, bilincset négy alkalommal használtak. Vegyi eszközt háromszor, rendőrbot egyszer alkalmaztak.

Négy éve az intézkedések száma 335 volt; 2021-ben ez a szám 162-re csökkent, majd 2022-ben 199-re emelkedett.

Az államtitkár kifejtette: az intézkedések számának csökkenése jelzi, hogy az idő előrehaladtával az iskolaőrök jelenléte is elrettentő hatású.

A közfeladatot ellátó személyeknek minősülő iskolaőrök feladata a tanévben a rend fenntartása. Az elmúlt években legtöbbször garázdaság, testi sértés miatt kellet közbelépniük, de intézkedtek kábítószerekkel való visszaélés vagy vagyon elleni bűncselekmények esetében is. Feladatuk kiterjed arra, hogy megakadályozzák a szúró- vagy vágóeszközök, pirotechnikai eszközök bevitelét az intézményekbe – ismertette Rétvári Bence.
    

MTI