Megfogalmazta kérését a kormány felé a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a szállodai szervizdíj bevezetéséről – erről beszélt Flesch Tamás, a szövetség elnöke a Világgazdaság podcastjában.

A borravaló a vendéglátásban megszokott 10-15 százalékosnál jóval alacsonyabb, 2-4 százalékos lenne, amellyel a munkabérnél kedvezőbb adózású többletfizetést adhatnának a dolgozóknak. Flesch szerint ezzel a munkaerőhiányos időszakban lehetne segíteni az iparágon.

Flesch hozzátette, szükség lenne az átlagárak folyamatos növelésére, hogy az iparág vissza tudjon pattanni a Covid előtti teljesítményhez, ezt azonban nehezíti, hogy a magyar vendégek elérkeztek arra a pontra, ahol nem tudnak többet fizetni. Budapesten a vendégéjszakák 90 százalékát külföldiek adják, ott euróban 15-20 százalékos áremelést tart reálisnak. Hozzátette, a helyzetet nehezíti, hogy az Airbnb-lakások üzemeltetői támogatott rezsivel gazdálkodhatnak, míg a szállodák piaci árat fizetnek az energiáért.

Az elnök azt is mondta, hiányzik Budapestről a bevásárlóturizmus: azt mondta, a főváros megérdemelné, „hogy legyen egy olyan luxus utcája, ahol sétálni, kávézni lehet, cukrászdába beülni”, mert ez emeli a település rangját.