A júniusban mért 29,3 százalékról 23,1 százalékra mérséklődött az élelmiszerinfláció júliusban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A több mint 6 százalékpontos csökkenéshez a kormányzati intézkedések mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő rendszer is hozzájárult. Az adatbázisban napi szinten nyomon követett 62 termékkategória termékeinek átlagárai átlagosan mintegy 8 százalékkal mérséklődtek annak eredményeként, hogy egy hónap leforgása alatt 53 termékkategóriában csökkentek az árak. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke az M1 hírcsatorna reggeli műsorában arról beszélt, hogy az Árfigyelő öldöklő versenyt eredményez a kiskereskedők között, és jelenleg is zajlik a rendszer továbbfejlesztése – tájékoztatta a GVH kedden a Szeged a Mindenem hírportált.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölte, hogy a júniusban mért 20,1 százalékról júliusban 17,6 százalékra mérséklődött az infláció az egy évvel korábbi értékhez képest. Az előző év adataihoz képest az élelmiszerek árának emelkedése 23,1 százalék volt júliusban, ami jelentős csökkenés a júniusban mért 29,3 százalékhoz képest. Havi összevetésben az élelmiszerek közel 1 százalékkal olcsóbbak lettek júliusban a júniusi adatokhoz képest. 

A kedden közölt adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció csökkenése gyorsul, köszönhetően a jól ütemezett, brutálisan hatékony intézkedéseknek. 2023. áprilisában 37,9, májusában 33,5 százalék, júniusban 29,3 százalék, júliusban pedig már 23,1 százalék volt. A júliusban mért 6,2 százalékpontos csökkenéshez a Gazdasági Versenyhivatal által működtett, július elseje óta elérhető online Árfigyelő rendszer legalább 2 százalékponttal járult hozzá egyetlen hónap alatt a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A Gazdasági Versenyhivatal által működtetett online Árfigyelő rendszer nemcsak hatékony versenyélénkítő, hanem népszerű is. A július elsejei indulás óta az egyedi látogatók száma hétfőn átlépte az 1 milliót, a látogatók átlagosan 3 perc 40 másodpercet töltenek el az oldalon, amely egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a fogyasztók használják a rendszert. A Pulzus Kutató múlt pénteken publikált felmérése szerint alig egy hónap alatt több mint 6 millióan értesülhettek a www.arfigyelo.gvh.hu címen elérhető Árfigyelőről, és a felmérésben megkérdezett 18 évnél idősebb válaszadók 15%-a használja a rendszert.