A kormány folytatja az inflációcsökkentő intézkedéseket. Augusztus 1-jétől 15%-ra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. Az intézkedés egyszerre védi a családokat és a nyugdíjasokat a háború és szankciók miatt megemelkedett élemiszeráraktól, valamint hozzájárul, hogy tovább csökkentse a szankciós inflációt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.


Mint írták, a kormány folytatja az inflációcsökkentő intézkedéseket. Augusztus 1-jétől 15%-ra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is. Az intézkedés egyszerre védi a családokat és a nyugdíjasokat a háború és szankciók miatt megemelkedett élemiszeráraktól, valamint hozzájárul, hogy tovább csökkentsük a szankciós inflációt.

Az élelmiszerek kötelező árakciózása június 1-jén elindult. Az intézkedés eredményes: az élelmiszerárak csökkentek, a bolthálózatok sorra jelentik be az újabb kedvezményeket, az akciózás is hozzájárul az infláció csökkentéséhez.

A Kormány az árverseny további fokozása érdekében arról döntött, hogy augusztus 1-től másfélszeresére – 10%-ról legalább 15%-ra – emeli a kötelező bolti akciózás mértékét. Emellett a Kormány úgy vezeti ki a 1,5 éve működő élelmiszer-árstopot, hogy a kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók. A kötelező akciózás az alábbi termékkategóriákra terjed ki jelenleg is:

– Baromfihús


– Sertés- és marhahús – Hal, halkonzerv

– Húskészítmények

– Tej, tejföl és helyettesítői

– Joghurt egyéb savanyított készítmények

– Egyéb tejtermék

– Sajt

– Vaj, margarin és készítményei

– Egyéb zsiradékok

– Kenyér

– Péksütemények

– Száraztészta, rizs, egyéb cereáliák

– Liszt, cukor, tartósított lisztesáru

– Friss zöldség

– Friss gyümölcs

– Gyümölcs-, zöldséglé

– Készételek, fűszerek, ételízesítők

– Kávé, tea

– Ásványvizek és üdítőitalok

Augusztustól a kötelező akciózás az alábbi termékfajtákkal egészül ki:

– Kristálycukor

– Búzafinomliszt

– Napraforgó étolaj

– Házi sertés comb

– Csirkemell, csirkefarhát

– 2,8%-os UHT tej

– Tojás

– Étkezési burgonya, kivéve újburgonya

A Kormány döntése értelmében tehát a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest – legalább 15%-ra emelkedik, másrészt a kötelező akciózási szabályok kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15%-kal olcsóbban kínálni. Ráadásul átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.

A Kormány a kötelező akciózással és az online árfigyelő rendszerrel elérte, hogy kíméletlen árverseny alakult ki, az élelmiszerárak drasztikusan csökkennek, így az infláció már év vége előtt egy számjegyűre csökkenhet.