Több mint 200 országból több mint 2100 atléta érkezik Magyarországra augusztus 19. és 27. között, hogy világszinten mérje össze felkészültségét és tudását. A sportok királynőjét, az atlétikai világbajnokságot pedig velük együtt számtalan szurkoló is végig kíséri. A Magyar Turisztikai Ügynökség által működtetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ friss adatai szerint már most közel 340 ezer, a verseny időtartamára szóló vendégéjszaka foglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók.

A világ minden tájáról érkeznek versenyzők és turisták az atlétikai vb ideje alatt Magyarországra. Az NTAK adatai alapján augusztus 19. és 27. között a budapesti vendégéjszaka-foglalások több mint 70%-a köthető a külföldi látogatókhoz. Ausztráliából, Indiából, Kínából éppúgy foglaltak szállást a fővárosi szálláshelyekre erre az időszakra, mint Dél-Afrikából, Tunéziából vagy éppen Argentínából, az Amerikai Egyesült Államokból és Kanadából. A legfőbb küldőország között megtaláljuk hazánk hagyományosan meghatározó piacait is. Minden tizedik vendégéjszaka foglalás Izraelből, az Egyesült Királyságból vagy Németországból érkezett, Spanyolországból és Olaszországból pedig a fővárosi szálláshelyek 6-6%-át foglalták le előre. A vb idejére szóló közel 230 ezer budapesti, külföldi vendégéjszaka-foglalásnak több mint a fele jelentkezett a szállodáknál – a 60%-uk a 4 és 5 csillagos hotelekbe szól −, míg a foglalások majd 40%-át magánszálláshelyeken és egyéb szálláshelyeken regisztrálták. A 110 ezer, belföldi vendégtől beérkezett vendégéjszaka-foglalás mintegy 80%-át szintén a fővárosi szállodákban regisztrálták, ezek kétharmada a 4 és 5 csillagos szállodákba szól.

A sportturizmus az egyik legdinamikusabban növekvő turisztikai ágazat. Az atlétikai világbajnoksághoz mérhető nemzetközi megmérettetések különösen nagy jelentőséggel bírnak a hazai turisztikai szektor teljesítményében. A sportversenyek látogatói a szabadidős turistákhoz képest általában hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon, többet költenek és gyakrabban vesznek igénybe magas minőségű szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat.