Elsősorban 13–16 éves kamaszoknak szóló oktatási oldalt indított a kritikai médiaműveltség iskolai fejlesztését segítő Idea Alapítvány a HDMO program keretében. A Detekto.hu felhasználói a hamis információk felismerését, ellenőrzését és értelmezését gyakorolhatják, írja a Telex.

Melyek a hamis tartalmak jellemző típusai? Mikor vagyunk különösen fogékonyak a félrevezető információk iránt? Léteznek-e megbízható hírforrások? Hogyan és miket kérdezzünk annak érdekében, hogy megítéljük egy információ hitelességét? Milyen eszközök segíthetnek a tények ellenőrzésében? – többek között ezekben a témákban nyújtanak tanácsokat a Detekto.hu anyagai, amelyek 2023 és 2025 között, négy csomagban kerülnek fel az oldalra.

A kurzusok célja a diákok felkészítése arra, hogy önállóan is képesek legyenek az online médiakörnyezetben tájékozódni. Felismerjék, mikor van szükség fokozott figyelemre, tudatosságra és az információ ellenőrzésére, valamint milyen eszközöket és módszereket használhatnak a tényellenőrzésre.

„A tananyagfejlesztést két kutatás előzte meg. Első körben felmértük, hogy milyen gyerekeket célzó, médiaértést fejlesztő online projektek léteznek magyar nyelven. A hiányosságokat látva meghatároztuk tananyagunk fő irányvonalait, majd egy második kutatásban nemzetközi viszonylatban megnéztük, milyen jógyakorlatok adhatnak inspirációt a fejlesztéshez” – mondja el Marinov Iván, a projekt egyik fejlesztője.

Az Európai Bizottság által finanszírozott Magyar Digitális Média Obszervatórium (HDMO) keretében készült program első csomagjában a diákok olyan tartalmakon keresztül gyakorolhatják a hamis információk felismerését és értelmezését, amelyek a közösségi médiában eléjük kerülő tartalmakhoz hasonlóak.

A kurzusok az önálló tanulást támogatják, de azok tartalma, fejlesztési területei és céljai több ponton is kapcsolhatók az iskolai oktatáshoz. „Elképzelésünk szerint a diákok a tananyagot önállóan dolgozzák fel – például tanáraiktól kapott házi feladatként vagy szorgalmiként. De osztálytermi körülmények között is lehetőség van a tananyag hasznosítására, amihez – egy tanári útmutató formájában – szintén segítséget nyújtunk” – mondja el Nagy Krisztina, az Idea Alapítvány programvezetője.