Márki-Zay Péter a baloldal korábbi miniszterelnök jelöltje, Hódmezővásárhelyen földadóval sújtotta a gazdákat, és más baloldali vezetésű települések is ugyanezt tervezték – mondta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadójának vasárnapi videójában.

Képernyőfotó: Nyitrai Zsolt Facebook videója

Hangsúlyozta, a kormány törvénymódosításának köszönhetően a települések önkormányzatai a jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre, az idénre beszedett földadót pedig október 1-ig vissza kell téríteni.

Arra is rámutatott, ha a baloldal lenne hatalmon, országossá tenné ezt az adónemet, ami komoly élelmiszerár-növekedést hozna. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége aláírást kezdeményezett a földadó betiltásáért, rövid idő alatt több mint 120 ezren írták alá a petíciót. Szél István, a Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke a videóban hangsúlyozta, hogy a magyar gazdák a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett is helytállnak, a lakosságot folyamatosan jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látják el. Ezt a munkát támogatni és nem akadályozni kell.